[27] 電單車討論區 (134)

850 回覆
3 Like 0 Dislike
依個情景 我最近試過 深水埗經大埔道返大圍
匯入番青沙公路再落美田個個左灣
第一次行 估唔到個灣咁大 我真係收到勁慢咁行
唔小心用刷喉既鋼絲綿畫左幾下油箱位 依見用閃光粒睇會有幾條好細既花痕

試過打蠟都冇咩用🥲 係咪冇得救
可以買油缸貼 貼番就算
另外有d 專門俾殼既補油筆
我自已個tb 殼都花左 但冇理
到睇唔順眼再買套全換
咁講完全唔啱

根本轉彎可以落迫力
只係因為一落迫力會拉直部車
要同時比力壓車
需要一啲技巧
所以唔建議新手唔熟就試
但話唔可以落迫力就一定係錯

BTW呢啲遲早都要學
建議平時見個彎前後+對面線無人
就由好輕好輕力印迫力開始試
車尾飄照我估計
唔係唔夠咬地
就係剎車太利/踩太大力鎖死後碌
用後剎控制車速無做錯
即係一著燈就要去入油
同埋原來換偈油要拆兩邊啡令咁鬼煩 之前你係自己換定出去換
錯 入彎比Brake 先係正路
https://youtu.be/X0dnir7XhfA?si=Gt8Gp_nJGD8G_6H_
自己同出街換都有
自己換都係半個鐘到
出去換邊間好
後brake 導致high side
同我觀念有啲衝突
係因為踩太大力?

另外順便補充多兩點
1.條胎未熱好身唔好迫力過彎住
寧願慢都好過出意外
轉彎剎車比起直路剎車會多一個橫向變形量
抓地力唔夠就片出去

2.落長命斜唔好長期印住brake
brake油滾咗會失去制動力
喺直路上由佢溜
然後通過點剎黎收慢
等剎動系統有時間冷卻
https://www.youtube.com/watch?v=qmxT7Y-P7-A
剎車重心會去咗前面
後轆咬地力會少咗
後brake可以用既quota就會少咗
但其實都可以用
台灣果個炸彈客黃晧 落track都有用後brake
條片講頭brake因為電單車個頭folk 大多打斜
用頭brake架車會短少少 過彎會靈活啲
4個轆啲避震都係上下作動所以冇乜所謂
我睇andrea dovizioso講話佢入彎踩後煞係用嚟控制後輪抖動,gp20引擎煞車太勁咁話
斷估係後輪無咁跳,傾角可以做深啲收線呱

至於trail braking
無咁上下速度根本就用唔到
街坊彎同山路盲彎用高速衝入去同自殺無分別
trail braking用意係慢進快出喎
行60你驚既都可以帶住brake入彎
唔存在快車先可以用既問題
唔夠快好易brake到跌車wor
睇你隻手點brake架姐
力度係0-1
定係0 0.1 0.2…1
320 抄你咩
違例泊車

我r晒頭
斷正就無辦法啦
想放走自己架車 但好難放到
無人問嘅
試逐間車行問收唔收?
有冇專門維修Honda嘅舖頭介紹?
ck不了
佢都唔係charge你危
係charge你違停
問車行好過
Triumph Trident 660 呢架野其實有咩問題 成日都見好多人放又放唔出 明明好多都好新年份同低里數
英國車 我估維修貴
鍾情依個牌子 都會買一手
佢新出左daytona 660 我有諗過 三缸660cc
可惜 香港價高 維修地方少同貴 所以暫時冇諗
speed twin都勁靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞