[27] 電單車討論區 (134)

463 回覆
1 Like 0 Dislike
Rsv4 有咩評價
你揸咩年份想聽下駕駛感受
SC150 有冇巴打有留意 兩萬8連稅 好平
今日睇左1架959 1架1199
兩架條喉都好撚嘈 係咪正常
18年
好車…性能同外型都滿分
然後架嘢唔熱、一啲熱風都唔會吹落人度
如果唔介意太嘈
真心可以通勤代步
我底排akrapovic有消音塞
怠速1900轉實測係100分貝
架車換左TERMIGNONI覺得太撚嘈 解決方法係咪只有換喉
100 db 已經算嘈
如果住村屋應該未入村已經知你返黎
btw 可以睇下台灣-yt教士
台灣驗車要拉轉 佢所有車都係95 db 內
我好憎咁撚嘈 可以點搞
新手想入個3/4盔
要通爽上網睇Shoei > Arai
外觀+安全性 Arai > Shoei
價錢差唔多 好難簡
接受佢
揸杜記都幾難低調
說算係monster係街見到我都會望多佢兩眼
仲諗住靜靜地自己玩 唔想成日比人r水吹
3/4盔就已經放棄左安全性
舒適盡佢
如果買最貴應該冇問題啦

上星期係日本hand carry頭盔返黎

不過我係cx
請問有咩車係左右兩邊各一條喉 或者 車尾兩條喉。之前見到架Ducati係呢個設計,幾型。 想搵更多類似設計嘅車款。
唔係根據幾多缸 排蕉既設計黎定幾多支排氣喉
舊R1
最型梗係孖喉中出
例如FZ6
咪諗咁多啦
以為揸部杜記會比人R水吹
出多D 車, 見識多D 都唔會覺得揸呢D 車有咩特別
想問吓
如果有滑離
係咪就無乜engine brake?

未揸過有滑離嘅車
如果engine brake好弱
落山好似都幾麻煩

6眼魔神
Z1000
CB1300, CB250???
舊款R1
600RR 改TOCE喉
MONSTER
B-KING (香港唔常見)
兩者好似無關係
有滑離只係係你轉波失誤果時, 幫你防鎖死

"滑動式離合器主要是「降低」檔煞的影響,而不是沒有檔煞,至於減少多少則是看滑離的設計"
類似Ducati 848 呢
仲有冇多啲 類似848咁樣嘅
舊車都ok
想知有冇細cc嘅車有類似嘅設計
舊款r1 同埋848 真係好靚 不過太大cc 驚搞唔掂
冇關系
忍4 都係滑離
我有時高速路出口大多數咪落斜 我會拉住離合器 空波滑空一少段 期間拖落1-2波 再慢慢鬆離合器 用engine brake 拖慢部車到跟牌車速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞