[27] 電單車討論區 (134)

463 回覆
1 Like 0 Dislike
咁cb250
想要雙喉中出啡呤
係咪有架舊車 fzr定係nsr 都好似有雙喉中出。係原廠設計定係改到咁?
原來係tzr
忍4個滑離好撚雞

有時3波九千/一萬轉既時候,你就咁踩低一粒會feel到佢後轆位好唔自然咁(甩一甩?)
無原裝快排咁順滑

可能滑離都有分高級低級掛?
冇滑離都係咁做

不過順帶一提
用剎車減速抵過用離合器減速
即係轉波盡量唔好chok
滑離好似係加一組齒輪係後輪同波箱中間做緩衝
等引擎煞車無咁易鎖死後輪
滑離取代唔到補油的
其實你咪自己答左自己囉
一係R1一係848
848一票
我估engine brake 應該係為左減少冇ABS 情況下 剎車打滑
依家d 車有ABS 應該點都可以做到
我未試過咁高轉 7千 我已經feel 到部車好震
即時高一波 再行番四千轉
清你完全誤會咗engine brake
engine brake係純物理結構限速
當一而家行緊2波40落1波

2波行40可能4000轉左右
但1波行30可能要9000轉
換言之一踢落一波再接合
呢一刻唔補油就係行緊4000轉
4000轉左右1波可能得20km/h
由40km/h(4000轉2波)減到20km/h(4000轉1波)
咪會疾一吓

但點解會鎖死後碌一吓
我就唔明
滑離應該就係防呢一嘢鎖死
我明 engine brake 原理
只係覆緊上面用"剎車減速抵過用離合器減速"
我既意思係講冇ABS 情況下剎車 有機會鎖碌打滑
所以先用engine brake 黎減速
當然有ABS 識自動介入 更加好控制
速度差太大嘅話
一來消耗極力子片
二來都有機會鎖碌(不過唔明點解)
我覺得換極力子片
大工程過換迫力皮好多
所以傾向盡量用剎車
控制到啱速先入波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞