其實日本自駕高速大家正常行幾多?_?

539 回覆
81 Like 11 Dislike
日本果啲係警察黎唔係差佬
都係跟牌行/牌+10km/h
如無必要都唔超太多
之前俾日本老隱斷正,罰左十萬yen
1. 60應該因為一般道、唔係車專用道路(藍底白色車路牌,綠牌),預設60,以前標準都係只可以60(改咗一樣要好高級先放寬得),所以就算設計速度高過60亦冇限多過60。80首先冇都市高速限100(唔理設計速度,匯合線長度等幾何標準太差m有事故風險),其他就要睇每段標準(以前淨係睇成條路嘅設計速公)、有冇檢討過。另外日本有樣特別係交通由警察/公安委員會管,唔係有運輸署。
2. 停牌嘅超40(一般道30)先一定閃,有啲類似香港係壞咗之類所以冇開
如果要超車就要140
慢線自己行就100-120
見有路牌話大風或者過橋咪收油囉
呢啲唔使教下話
咪話我唔教你
風依家野話嚟就嚟,唔係留意當風區睇路牌就可以避哂囉
仲有飄既成因唔係剩係得風
慢其他人幾KM/H行慢線就穩陣

急屎另計
渋谷呢個位?
成條高速限80
一路行快線跟著前面架Hiace同架Prius行140-160行咗幾十公里直到塞車
睇入面街境圖應該唔係
咁出奇... Aqua Line 川崎浮島,大師?定做咩去橫濱港北?
驚超速俾人影相罰得好甘,所以通常車速跟啲5噸半貨車行
但係佢行120
跟還跟咪鬼跟大車,更加唔好夾係大車中間
睇得出佢地好多都有依啲駕駛安全意識
驚超速俾人影相罰得好甘,所以通常車速跟啲5噸半貨車行
但係佢行120
跟還跟咪鬼跟大車,更加唔好夾係大車中間
睇得出佢地好多都依啲駕駛安全意識
唔想做30cm 鐵皮三文治
跟車速啫無話跟住尾/拍住隔離行
嫌命長咩

跟大約咁上下行,多數都係慢過佢哋,俾啲貨車過返轉頭

旅行啫又唔係要返工搵食
咁師兄有咩高見?
行返70?
lm
https://youtu.be/nK1uI0XDt8w?si=nmRgGj6gvDaX7WSo

唔好幻想得咁好啦 一樣都係稅金小偷
慢線都100左右
有時D阿婆揸得慢要小心
你放心,永遠都有人快過你
真,我之前以為係標準車速既時間
我趕行程既時候搏命踩,諗住追返,點知count down 冇郁過,後尾先發現係因為大家都超速,嗰個係超速下既時間,除非你渣到200,如果唔係冇得追
咁長路程如果行80真係會瞓着沿路見到好多車行8 90真係好佩服
唔好做電兔就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞