其實日本自駕高速大家正常行幾多?_?

539 回覆
81 Like 11 Dislike
我揸140
收費公路快線一定係140 150 有咁快得咁快
行首都高, 試過夜晚四圍都係貨車, 真係好似打機咁樣
有冇諗過得你care油錢
原來要講埋去邊。。。睇番張相嘅 log
係由羽田拎咗車上緊仙台,行咗粒幾鐘
仲有 3 個幾鐘車程嘅時候嚟
武肺後租兩次Note都試過踩到上160仲係好定
白色/黑色
唔係都當佢係
你將德國搞錯日本?
100 左右 超車有時踩到120
其實除咗沖繩北海道同埋啲城市高速之外,基本上你唔係太危險都冇人理,最緊要keep住睇有冇塊牌話有cam

最緊要係左線keep住有車喺右線唔好太癲,因為唔係個個都識得望鏡睇有線啲車快唔快先決定cut
前面行幾多咪幾多
不過我試過渣kcar,唔夠大貨車快
通常都望下入面咩人坐
熊本去鹿兒島 同埋 新東名高速公路
兩次都踩過150
係有人會快過我,但其實唔多
基本上130都已經好多時快晒
間唔使先一架極快
佢地嫌我慢都會推,不過唔係香港果種推
你喺側鏡會見到完整一架車,所以開頭我唔知佢推緊我

跟路牌,跟Google
首都高Yaris仔行百幾都俾人推
限制速度+20
日本司機上首都高變咗另一個人,行咁慢一定開高燈
早兩星期租過,架車好肯去,羽田經浮島劈入千葉,google map 話 60 分鐘嘅路程,40 分鐘到站。
不過還車入油就好撚甘,三日路程 5000 yen 先打得爆個缸

新手揸70會唔會比人屌
班撚樣鳩up 就有份
慢線班人80-100
就算快線快過120 都唔見多過10架
Prius 5 去到150都完全唔嘈唔飄架車溜住上 好似冇阻力咁
Yaris Hybrid冇後勁 去到120副計已經好勉強
日本油錢平到癲
梗係踩到盡
不過180又誇左少少
頂多130
望到兩條友著反光衣嗰下已經太遲
120開始搖
其實正常個做法係當左線有車嘅時候,慢慢過晒咗先堆車 (120-140),一嚟安全,二來順便睇吓有冇警察,如果冇警察過晒堆車之後就開始踩油150+, 如果有你過晒堆車之後cut返咗線慢慢帶嚟對車個差佬一般都唔會捉你

我通常會去オービス預先記定邊個位有cam,揸嘅時候都小心睇路牌就唔會俾人捉

自動車道一般你唔快過120啲cam都唔會閃你

不過奇怪個個都係上高速先敢快,其實啲山路行110+先最好玩,又唔使驚俾人捉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞