其實日本自駕高速大家正常行幾多?_?

539 回覆
81 Like 11 Dislike
去過日本未?
上次北陸山路非高速全程每幾秒要扭一次,
限50定70,我行90都比Kcar推

行咗十幾分鐘終於有避車處
一避就唔見咗佢
我見啲日本人一般跟牌+40
我就跟前車 費事中相機
百二三set cruise 算,反正唔放得啲行程咁pack
啲車仔再上好易飄,油車又好哂油
揸過咁多普通class 嘅車真係真係Prius 4 最好,再上都好定又慳油又放得多行李
note 啲日產hybrid 行得快又嘈
當風咪即飄囉
祝你好運啦師兄
新一代聽聞又長高咗,我就唔會再租啦
100-120夠應付絕大部分高速, 唔做快線L其本上無人會推
高速冇街燈仲易揸。向前望見貓眼石同路牌為主,注意力更集中。

頭盔:條路要正常靚個款
其實有冇需要將個行程定到咁密咁去用高速追時間
真係去旅行仲辛苦過香港返工

第一次自駕去體驗下,唔行高速行返國道,真係40-60(跟牌)就夠
仲見到有車超速真係比警察閃燈炒牌

試完第一次覺得無問題,第二之就帶兩老去自駕(唔使老人追列車時間,腳唔好)
就算行高速都係80-90左右,行左邊慢線
係好多車係中快線超車,但同時其實好多車都係一樣行80-90
安全舒適最緊要,不過我行程都係安排一日只有一到兩個景點既
有街燈點都好過冇燈啊
前面又望唔到幾多野
側鏡後鏡更加咩都睇唔到,好似入咗黑洞咁
對面線d燈又係咁射埋嚟,其實依d時候係唔係一定要開高燈
係, 高燈畀你提早睇到前面有冇障礙物
見到前面有車先熄, 不過新啲的車都有AUTO高燈, 唔駛咁煩
快線跟local
最爽係有人肯帶頭開路, 隊鳩啲慢車
揸㗎日產note仔行到150左右已經開始飄 特別係大橋啲食風位
面包 K CAR 山路...
喺外國揸車通常會跟人尾,乾淨好多
不過租車就是但啦
都唔明點解d高速公路限速咁低
四國去機場落雨揸130-140,成個鐘太眼瞓⋯
載住一家大細最盡踩到100
但未至於經常畀人過
感覺上日本人揸車應該都係牌 + 20

單線公路成日都有貨櫃/大車
冇可能長時間行120-140以上

同埋有啲越車線得嗰1km
前面又有幾架車
根本唔夠時間爬頭
轉頭又見番超你果架車
牌寫80
跟著快線幾架車行160
1. 法律訂咗所有路嘅預設限速,放寬要特別批准
2. 用法律訂咗工程標準,而唔係手冊或者指引,只可以較硬性跟個設計速度,唔易改
3. 日本地形多山,變化大,冇咁直
4. 高標準嘅舊路多車,太少線(以前太窮、太差,太多嘢要起),有啲畫窄咗去分多條線嚟用。新路有啲只係暫定2+2線,未起到完工3+3線。
5. 舊時啲車性能同可靠度冇咁高
有時好老尷單線行行下自己變左頭車又唔敢超太多,行面拉左條龍出黎好彩人地唔會死推你同閃你,到有超車道就收慢少少比佢地過先,無頭車帶住好無安全感
唔怪得明明條路又長又直都只限60/80

同埋日本高速係唔係無快相位?見地圖話有但架架車都照踢住去
家庭車就80-120

租過大cc跑車
等快線一clear就100上200
之前行首都高速有一段係地底螺旋向上行,轉頭都暈埋有冇人知嗰段路係喺邊一個位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞