[26]考緊26?你問我答 (57) 學神傳說

547 回覆
1 Like 1 Dislike
一節行到晒2條路線啦

真係執返正啲手勢
之後要再自己練就真係感覺有進步
完全渾渾噩噩儲鐘式咁自己練真係難啲有進步
正常都係噉
所以我都覺駕院啲人都幾勁咁confident 唔使搵人執手勢直考尤其係有46牌嗰啲都夠膽自練直考嗰啲先最癲
強制堂嘅學生可以去到七至九個 阿Sir又得幾個

啲阿Sir根本就顧唔到咁多人 大部份都要靠自己練

靠自己都算啦 但係又因為太多人 又冇地方
所以連練習嘅機會都少

好似我呢啲冇天份既人 要自己領略真係學得有啲辛苦

所以唯有平時睇吓啲YouTube 學嘢溫書
每次我有呢啲情況
阿Sir都會話係我視線運用得唔好 叫我唔好亂咁望
過咗強制
路試應該鴨駕定揾師傅好
鴨駕會唔會穩陣啲
你睇下年報(post頭有),一樣passing rate
因為硬係覺得好似46咁何文田好難
望吓YouTube啲路線參考吓先?
教仔=傳銷陷阱
天光道除咗放飯放學難之外其他時間係易
你成日喺度兜生意有咩資格話人哋教仔傳銷陷阱
我明上堂個陣咁多人, 排隊又佔左部份時間, 練得已經唔算耐, 加上自己本身天份唔好比較差阻到後面d人進度又俾阿sir話, 咁多人望住又7又大壓力
有啲單車都唔識踏走黎學棍26
我自己就本身識, 所以真係唔知有冇關係
我自己就覺得冇乜關係
咁我覺得個平衡感點都好啲既
其實初學難平衡,係驚,唔敢比油姐
單車慢速都難平衡啲架啦
我都唔識踩單車so what,咪一樣pass

強制根本好皮毛
到你出到路試就會覺得強制根本不值一提
根本就係
講咗好多次強制難只係唔敢比油/場地窄無得太快
車速唔夠就梗係轉彎難/直線唔平衡
真係,我覺得練八字難過強制好多
跌車跌到傻仔咁
反而覺得強制第一個彎先最難
架車太慢有點難傾側去過
第二個彎上左二波易好多
同埋有雪糕筒個位感覺上好窄
八字行緊11左右都夠傾側就易掟彎
當初就係驚一波Chok 住過彎,一起步比油上二波最穩陣
主要係學制時間太小

岩岩上哂3堂 ,平均每堂人數16-17人

C堂直情兜左兩轉已經趕落堂
基本上係一定要自己補堂練強制
觀駕得8-9人
起步轉到2波就最好, 真係唔得先至唯有keep 1波入
但1波得個嘈字同埋易啲chok, 2波入就相對係冇咁chok, 驚2波太快其實可以落少少尾brake
不過有啲同學2波又唔定住少少油, 就咁由佢溜住入彎
到出彎已經冧哂轉數, 一想扭大啲油去就死火
我覺得就有關係嘅
有d唔識踩單車嘅人一上車真係會兩腳爬爬都平衡唔到
八至九個盡咗㗎啦
佢個課室都冇咁多位啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞