[26]考緊26?你問我答 (57) 學神傳說

547 回覆
1 Like 1 Dislike
1. 有無話先學私家車再學電單車會好D,定真係直接睇興趣就得
2者之間correlation不大, 不過26就要自己一個揸(最多導師堂同你一人一架, 46有師傅坐隔籬磅住
如果你好驚自己一個人揸車就先46學下啲路面應對再26, 當然一齊學都ok

2. 去邊間學會比較好
報咗強制試先再決定路試去邊上, 詳情可以睇下post頭
老強我覺得係 knee-jerk reaction
youtube當然有人講, 不過練多3-4堂其實都已經可以上手
唔敢比油包你永遠學唔識
你敢比油就發現其實操控唔難 所有野都會突然做到

轉彎前比少少油 定住 轉灣油門唔好縮 縮就肯定炒硬
控制速度既野 交俾尾迫力

同埋記住 26轉彎係靠傾側 傾側就需要部車有力先得
唔敢畀油多數係因為你畀油太大幅度
你練熟用手指劣油筒你就唔會驚架車一嘢衝向前
應該係踩少少腳BRAKE定油
所以手係唔好點郁 (除非你扭盡,老強好少人敢)
右腳踩一小下跟住望住遠點過
Pass左強制

之後考路試唔搵駕院應該點做
自己搵運吉報路試
睇下想跟學校(吞槍甲1申冠架個D) 定私人
學校就直接比埋合格紙佢叫佢幫你排期整學牌 (通常都包埋)

私人就自己智方便排左,差唔多想學個時去整學牌報名學車
有智方便

諗住出架M仔連考試算
我斜路起步成日死火,係咪因為極力子鬆得太快?
踩住尾逼
右手比油
左手慢放搵摩擦點 聽聲會沉咗一下
聽到聲就hold左手唔郁 同時右手再比第二啖油
鬆尾逼 左手繼續hold住
架車上斜 行順之後放哂離合器
比多d油
電單車馬力細, 所以你起步嘅時候同時要定住油行
hold住2-3秒再慢慢放, 多數唔會死
又肥左八字,我覺得次次都係緊張問題平時練習打十個都打得好靚,一到考試就平時冇嘅問題出哂黎,落腳,跌車之類,有冇 ching可以俾下意見?
緊張無得搞喎
一係再練到自己悶可以打到一百幾十個圈都無事咁
但都唔代表考試唔緊張
只可以話可能發揮好D
緊張最多都係同你講句 當平時練咁/當個官唔存在
一個貨車位其實係咪已經窄過考場
即係常樂街高啲嗰啲位
平日夜晚多人到

我問題係轉上嚟嗰陣個人慣咗拉直架車
而唔係彎返入中間位
再斜上對角咁
變相下個轉落嚟嘅圈會半徑細左/難左唔知點改善 可能係轉上嚟個油門控唔好

其實正式考嗰試佢條上下界係咪冇捉咁準
姐係高啲啲咁都收貨?
我之前都係緊張肥8字,試吓下次練車模擬曬成個流程,如果考街就叫個fd 棟喺側邊比啲壓力你,跌腳個到老閪都夾實油缸就無死
Same肥八字
覺得需要解決心理問題多過技術問題
我之前通常9點練到11點,9點後開始少人
10點後任打咁制星期六日更少人
試過去試場用腳步度
上下個距離同最大架個啲貨車差唔多

收唔收貨都係睇個官手鬆唔鬆啦
因為過左佢可以唔計你個個圈
同埋我就覺得愈上愈窄

8字都係考你油門控制同視線運用
唯有係練多啲
遠小小 去樂富
我知好多人short no
利申 冇小妹份
近排咁勤力上嚟商宣以為你有份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞