[26]考緊26?你問我答 (57) 學神傳說

547 回覆
1 Like 1 Dislike
衰冇收側架仲洗唔洗出街?
ching你應該早啲上黎睇
早幾個post先講完記得記得收側架同頭盔帶
見過個師兄考嗰陣準備起步唔記得收側架, 隔籬啲阿蛇扮哂眈天望地猛咁細細聲提佢, 好彩佢都收到
我就係第二次考嘅時候 打8字考官一定要我落車,我太緊張唔記得打到半個圈 側架hi 到地 我即場冇停車左腳tick 返 繼續打
最尾衰開車前準備不足同打8字碰及物件
想問p牌俾官釘 可摸耳排路試期再攞返學牌 將自己架車降返grade學牌出車交接?保險一般受唔受理
以下人士不可使用此網上服務預約駕駛考試(尾期):
已取得相關車輛類別的暫准/正式駕駛執照
咁話明俾釘即係冇暫准啦,咁再排返考試就拎到學牌我係想問有冇得咁樣交接
[純分享自動波考牌]
上兩星期終於考到牌一Take
雖然我只係考自動波廢牌 因為唔想肥幾次又比錢又等
但老實講打8字對我黎講算係好鳩柒難,見親棍波同學都好順
學校師傅話自動波控油係難啲 加上我唔係用學校車考
車身高左 打八字級數難好多
我前果日甚至即日凌晨偷雞練 (因為考最早)
當日個八字仲瘋狂跌緊車,心諗仆鳩硬街

另外因為我自己買車學,你夠勇氣爬到出街場練
望鏡檸頭訓練自己望兩次,唔好急住轉彎/向前行,
其實路試都唔會有咩問題
恭喜哂
你買果部係咩車
其實敬德街多唔多👮‍♀️捉

我自己都係買車學
之前學車差唔多晚晚都見有警車經過
星期六日 清晨深夜安全啲嘅
閒日去打分分鐘都要排隊
唔係攞正牌都要排隊
哭撚左 第二次考 打左頭兩個斜8 打第三個時炒左 想問原本跟觀駕 可唔可以轉跟街出面考
可以, 自己排快期再搵出面d師傅租車練
平8同斜8分別係咪好大
平八係學校練到打7 8 個都得
希望到時出街可以快d上手我真係好驚斜路
平8定油就得
斜8定油配合埋腳制, 必要時俾多少少油
係咪好大又唔算係, 不過技巧上要再細膩d囉
我平8都用腳制
總之一轉彎就慣左會印住轉 我覺得係壞習慣黎

不過想問下師兄 你地係全程定住油+brake咁打
定係落斜會收返油
咁又唔算係壞習慣嘅, 個個人方法唔同, 最緊要打到同自己舒服
我個人習慣就全程定油腳迫, 寧願踩深啲迫都唔收油
因為我驚轉番上去唔夠動力先扭番大油, 到時會好chok
當然斜8一定要有返咁上下功夫
落斜踩深啲brake就得,唔好收油
你打緊8字唔會想架車chok chok吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞