陷入性別爭議的希莉芙(Imane Khelif)台上高呼「我是女人」

141 回覆
22 Like 120 Dislike
生命真的好奇妙
原來講咁多都係為自己爭取入女廁
阿冰個老豆??
如果Y基因唔work所以發展唔到男性器官
但同時因為Y基因所以肌肉發達 唔會覺得唔make sense?
btw到依家都未有一份公開既客觀報告係話佢有Y基因

而佢教練一開始已經係搵男仔同佢練拳
練咁多年有咁勁都合理wo(何況亦有輸過好多次)
出世紙係以有冇y去分性別?
左邊
你屌我嗰份
如果佢性染色體真係xy, 咁似係swyer syndrome, 大概即係基因上理應發展成男性但因為y染色體上面嘅sry基因有缺憾無做嘢將個胚胎雄性化(人類default性別係女性, 所以無雄化到就會似女性), 出世時已經被認為係女性以至一直被當係女性養育
有無喉核??

因為唔係否定佢係女人呀
係否定佢參加女性比賽個參賽資格
佢男人定女人關我撚事
而家社會講lgbt,尤其係trans,都係講緊當呢d問題延伸到去教育、參賽資格之類公眾事務入面應該點處理
唔想否定佢係女人,莫講話佢應該係有部份女性器官,甚至就算冇,都冇所謂
呢d佢嘅身份認同,尊重
重點係對其他人嘅比賽公平性
而家社會已經滑坡咗去男人可以充滿優勢咁參加女子賽事嘅地步
所以先至話要將個標準set返去一個嚴謹科學嘅地步
一個係睾酮,一個係dna,兩樣都係咁重要
你唔可能話因為有一兩個case咁啱踩界就話呢個標準完全係錯/冇價值
你係宏觀咁睇 我而家係微觀咁睇 講緊就係有一大堆人 攻擊緊佢地 我都同意 用嚴謹科學去定立一啲標準
但就住依件事黎講 計埋林郁婷 IBA到最後都係乜資料都比唔到出黎
點解 佢兩個係咁多背景支持下都仲會被受質疑 鬧
你講緊個堆社會現狀 我都明 我亦無否定
IBA係暗示明示唔接受佢地XY
唔覺奧委有正面回應過XY係附合女子資格定點
其實附唔附合可以再傾再睇
甚至唔同體會有唔同要求都未嘗唔係好事
但係起碼要正式講出黎認真對待
佢仲係處
咁佢哋嘅卵子會唔會有Y染色體?
不如去玩殘奧啦
男又唔係女又唔係,唔分男女咁玩就啱
好問題,最正統答案係「冇可能」
最保守嘅答案係「只存在於實驗室內」

你可以睇依段2008有關
一個XY母親誕下XY女兒嘅醫學報告
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18000096/
結果Y染色體都係來由於老豆
我開頭都理解錯,以為係來由母體
我覺得啦
科技進步到都可以搞孤雄生殖
https://www.nature.com/articles/nature02402

不如搞一個叫「自由性別」組別
等啲LGBT+同獨裁國家大搞科學怪人好過
葬送的希莉芙
你針對其他case都算 呢兩個擺明政治鬥爭
咁你都跟住擺尾 好撚好笑
呢兩個直頭連跨性別都講唔上
唔比用魔法就0戰力
單手都打得贏
閣下係咪唔撚識睇中文
我一開始開post已經講佢哋係XY Female
你邊撚隻字睇到我話佢哋係「跨性別」?
我暫時見到撐林郁婷 希莉芙嘅人,清一色全部都係弱智仔
係連少少閱讀理解能力去聽人觀點論點嘅能力都冇
淨係識得打稻草人同訴諸情感
其中你係最弱智果個
總之佢有資格上得黎打
都係因為教練知道佢不同正常女人 係xy版 先再訓練佢
係 xx -------xy 個spectrum 偏xy個邊 所以先練佢上黎打女人攞金牌姐
又話平權點解仲分男女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞