陷入性別爭議的希莉芙(Imane Khelif)台上高呼「我是女人」

141 回覆
22 Like 120 Dislike
好 下一屆直接禁止女人參賽 反正都係廢嘅
你又問,我咪解釋過SRY基因同SOX9轉錄
我都係女人
大把比賽出現一面倒情況啦
依家一般人係用SRY基因同SOX9轉錄分男女?

同極左傻閪講道理?
籃球比賽生得高係咪又要禁

大把比賽生得高有極巨大優勢,一齊比又唔會話唔公平?
第一屆奧運就係無女人
之後都係嫌女人廢先加女子組
決定肌肉力量同強度嘅因素有好多,生理因素只係其中一個。
前題係佢真係有androgen insensitivity嘅問題,如果係男扮女就仆街啦
嚴格黎講變性人係nerf咗
小朋友扮女仔有幾難?

下圖係megan fox 嘅三個兒子:
你地係撚因為jk羅林反嘅咩 咁啱同立場就扮哂野
佢夠話有月經係女人 , 佢而家撚知人地有冇月經呀
一個中共控制嘅組織有乜可信性
有冇連登仔用條巨龍check吓?
AIS 都有分 complete / partial. 從外觀上睇 佢的確唔似complete AIS 如果佢係partial AIS 對冇AIS既biological female係有絕對優勢
我幫手解釋下,做下科學知識推廣啦

首先,大家有一個誤區
其實單就哺乳類去講(不包括鴨嘴獸等原始哺乳類)
人類胚胎發育「預設選項」都係女體
男體係一種「額外選項」,需要一整體流程去觸發
人類胚胎發育直至第六周之前嘅發育
其實XX/XY係「原始性腺」發育上係毫無分別

約第六至七周,Y染色體上嘅SRY基因會觸發
第9基因組內SOX9基因發生轉錄(你當自我複製)
SOX9會影響「原始性腺」發育出睪丸而非卵巢
及後令「原始睪丸」內嘅性細胞產生睪酮等雄激素
同時產生簡稱MIF嘅因子,抑制女性管道及外陰發育
雄激素嘅產生會令SOX9轉錄更活躍,形成一個正循環
進一步提升雄激素同MIF嘅濃度

先暫停提一啲重點
「原始性腺」上睪丸同卵巢為同源器官
所以發育得睪丸就唔會出現卵巢(但凡事有例外……)
但其他部份有「共用」同「非共用」嘅部份
就要靠「足夠濃度嘅雄激素同MIF因子」
先會令你發育正常成「只有單一外性器」

如果冇足夠雄激素,男性部份就會自行退化,
「原始性腺」亦只會向預設方向發育出卵巢

依部份大約了解到依個程度就足夠
之後就到第二次性發育,即係青春期
視兩性激素各自濃度(注:卵巢亦會生產睪酮)
影響如乳線、體毛、喉結等部份明顯體外差異
其他如肌肉骨骼密度、皮下脂肪等不明顯體內差異

如果你了解到上面所講嘅內容
就會明白點解科學界傾向視XY女為女性
成件事同左右立場無關

因為Y染色體(或者講SRY基因)作用不全
或者胚胎對性激素不敏感(AIS症)
等等等等講得出學名幾十個奇難雜症
其實你有Y染色體就等同冇Y染色體

當你發育成為一個嬰兒之後
Y染色體已經冇作用於你身上
更大影響嘅係
你身上各大腺體所分泌嘅激素

依個先係較為科學嘅睇法

可以再講多少少有關XY染色體

其實Y染色體已經係哺乳類演化過程中不斷退化
人類Y染色體只剩78個基因(X染色體為900-1200)
世代更替極快嘅嚙齒類,部份物種已經冇Y染色體
佢哋點生產出雄性個體?靠其他機制去觸發SOX9

而女性擁有兩條X染色體,但其實胚胎發育只需要一條
所以其中一條會失去作用,即「X染色體失活 X-inactivation」
依點亦係點解好似咁多遺傳病係由母系遺傳嘅原因

上面提到Y染色體消失,又提到X染色體失活
咁有冇可能XX染色體胚胎產生男體呢?答案係有
而且……數據上約每20000名男人就有一個係
但多數都陪隨睪丸發育不良精子失活等問題
高人打矮人又唔公平
黑人打亞洲人又話唔公平
有錢國家打窮國又唔公平
乜撚都唔公平
不如咪撚打啦
唔係話唔撐台灣,但好難諗理由點解個女仔有喉核
十幾歲開始狂打針
決賽睇黎好公平咁男人對男人
依家一般人咪用外陰部性徵嚟分男女囉
搬咩龍門
所以事實佢真係女人 不過連登風氣極右+陰謀論 無人會理
即係佢有卵巢?咁有無月經?係咪不育?
「我是精靈!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞