陷入性別爭議的希莉芙(Imane Khelif)台上高呼「我是女人」

141 回覆
22 Like 120 Dislike
生個仔嚟睇吓啦女人
要睇係咩嘢情況,如果由一開始SRY就冇作用
你就當乜事都冇發生過,按預設發育成女體

如果係嚴重AIS就會出現睪丸+子宮+陰道組合
輕度AIS就會發育不良睪丸嘅男體
中間就請自行想像,重有其他DSD症狀
連登班反跨撚收哂聲
其實由頭到尾都唔係想否定佢嘅性別認同
而係要提供公平比賽比其他人
佢d諗法就係執著於自己,然後覺得係人哋迫害佢
但問題係首先比賽唔可以根據性別認同嚟決定參賽資格,亦都唔可以淨係靠近期激素水平嚟決定
否則科學上、事實上就會變咗一堆變性人/生理男橫掃女性比賽
以前,好似03年以前?用生殖系統哩個解剖學去定義,我覺得ok嘅
但問題係d人講進步,講尊重人哋性別認同
結果已經出現咗生理女性被迫害嘅情況
喺呢個社會背景脈絡之下
人哋要求返用最嚴謹嘅科學定義去判定參賽資格根本冇問題
仲有,佢哋究竟算係有xy女定係發育異常xy男,呢個係有排嘈
我係女人, 但我可以扑野
我係女人, 但我亦可以鍾意女人

https://youtu.be/mhfdezzjwyI?si=Zy-rZh1h9YJqFRFA
而家一般未出世驗仔定女已經係驗有冇Y
我唔肯定

我傾向相信佢只係注射過量罩酮
但如果佢真係AIS或其他DSD症狀

將會係一場悲劇,而唔係超能力
好詳盡
兩個拳手出道咗幾年,有贏有輸
連上屆奧運都出過
就係今次冇啦啦被人講先要出嚟大嗌自己係女性
公唔公平其實的確有討論空間,但係本身都唔關變性事
所以無論咩程度,佢地係咪都不育
https://youtu.be/_O-oTmJTfCk?feature=shared
可以聽下呢條友講,幾複雜下
社會一直變,比賽標準一直變
以前trans一定要做咗性別重置手術先至參加女性比賽,intersex都比參加比賽
而家連trans唔做手術都比參加女性比賽
咁先至有人質疑intersex係咪應該比參加比賽

呢d嘢都係要有脈絡咁睇
總之唔好覺得針對佢個人
我尋日睇個台灣YouTuber先知個背景 不過我唔知台仔有冇偏幫成份
條片就係講拳會以前有份搞埋奧運啲比賽
奧委會近兩屆唔妥拳會踢左佢岀黎自己搞返

林郁婷自己有報告 另外奧委會都檢驗完佢係合資格 上屆奧運都有參加過
拳會就話自己有個test係話林比一般女性更有優勢

我想知仲有咩miss point 驚台仔啲片都偏向講一邊
唔係
台上除褲證明
IBA 背後係俄佬操控
根本係時候要成立新組織取代IBA 承辦國際賽事
mc yip都無
直頭同性別認同無關 你咩事都唔知建議了解下先
我8月1號出post,幾乎連登最早我肯定清楚過你
其實你有冇睇d人未割都可以入女更衣室嘅新聞,呢d先係問題源頭
你咩都唔知,然後抽空背景同社會脈絡的話
你唔會明白點解過去咁多年冇人出聲
然後呢兩年咁多人出嚟質疑

【懶人包】林郁婷--台灣XY Female拳擊手性別爭議
https://lih.kg/3752903
但你上面講個堆野 同否定佢係女人 話佢係男人 完全無關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞