陷入性別爭議的希莉芙(Imane Khelif)台上高呼「我是女人」

141 回覆
22 Like 120 Dislike
我代表女權向佢道歉
咁都唔係女人 破壞女權喎
佢由細到大都係女仔,啲相好似proof到,但林郁婷訪問片粒喉核浪下浪下真係好難說服人
應該去參加殘奧
IBA係可信性係零
其實睇佢啲肌肉都知唔係女人嘅肌肉
香港人係識玩就立即註冊哂d I乜I物
只要有國際兩個字 說服力即刻 x 10
果班根本未清楚自己反緊咩
右翼叫反咪反囉
啫細有可能係XX男
發生率約為20000個男嬰中出現一個
喉核好似好難用整容,整到無左.
最簡單先睇喉核
Y chromosome只能決定一個人有冇男性嘅生殖系統 (e.g. 睪丸, 輸精管)
外陰嘅發育係由男性荷爾蒙決定,唔關Y chromosome事
所以有啲人係XY,但出生後會表現女性性徵就係咁
唔信可以google一下咩叫androgen insensitivity syndrome
即係點?

佢有Y染色體,但男性荷爾蒙不足,搞到碌尻同蛋蛋發育不健全,變成發展咗個西出嚟(碌尻細到變咗陰核)?

但係佢唔係因為男性荷爾蒙較高,大隻到打柒晒啲XX女性選手咩?
真,女人不嬲廢過男人
因為正常唔會走去驗dna去分性別
jk羅林左喎
女人比人歧視好慘
打柒哂?輸過好多次喎
女人不嬲最叻迫害女人
可以咁理解:

如果一個人有androgen insensitivity syndrome,雖然佢哋基因上係XY,但因為身體對於男性荷爾蒙唔sensitive,所以發育上會比較接近女性。好多時佢哋一出世就會被當成女性,唔做基因檢查根本連佢哋都唔知自己係XY。

而且有呢個病嘅人通常都會有睪丸 (因為Y決定有冇睪丸),佢哋個男性荷爾蒙level可能同一般男性一樣。但就算佢哋嘅男性荷爾蒙都唔代表佢哋有優勢,因為佢哋身體對於男性荷爾蒙唔sensitive。
問題依家一般人係點樣分男女先?
依家一般人就係出世靠性器官去分,無乜人係靠dna去分性別
但係佢一拳窩到意大利嗰個選手投降退賽喎,純粹因為意粉妹太廢?心理太脆弱(好似Karen咁)?

唔係佢力量(肌肉發展)強勁咩?
你有DSD,唔驗冇人知,我認你係女人。
但係女性體育比賽公平性同gender無關,就算係XX嘅女人,男性荷爾蒙過高都唔應該比參賽。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞