陷入性別爭議的希莉芙(Imane Khelif)台上高呼「我是女人」

141 回覆
22 Like 120 Dislike

陷入性別爭議的兩位拳擊選手,阿爾及利亞的希莉芙(Imane Khelif)與中華台北的林郁婷,都分別在自己的項目打入四強,提早鎖定獎牌。當中希莉芙的對手,匈牙利的哈莫莉(Anna Luca Hamori)更指這是一場很好的比賽,並祝福希莉芙,化解了之前質疑。

被國際拳擊協會(IBA)在去年的世錦賽中,聲稱她的性別檢測未能通過,在決賽前數小時取消資格,希莉芙因此捲入性別爭議。然而家人及阿爾及利亞當局都多次澄清,國際奧委會(IOC)亦表明IBA的指控屬無理,但仍外界仍在批評希莉芙的參賽資格。
差d睇錯標題做芙莉蓮
IBA好似開記招
好man🚬
有無婦產科醫生同佢做過身體檢查?
有條Y已經對其他XX既女人唔公平啦
let them fight
IOC咁鍾意咪由得佢打飽佢
我是女人(變性人;基因男性)
做人解釋清楚d好
自古以黎出世個下有閪都就係女人
運動本身都冇絕對公平架啦
唔通打波人地兩米幾屈你一米7又好公平咩
好似話佢外生殖器官係女性(唔知點解XY都會發展到個西出嚟)?

啫細嘅巴打,可以入女廁啦!
佢哋又唔係變性人係天生有
先天擁有優勢唔算打茅波
真兩性畸形冇想像中更少。
有條Y呢個information 本身已經係無證據
但呢啲fake news 係右撚資訊圈係流得最廣
變性再隱瞞有無可能
但佢啲童年照係女仔
真,取消女子組啦,反正女子組都係垃圾,男女一齊打就最撚公平
最奇妙係反對後天變性嘅人而家要求人哋去攪清楚自己咩性別
聽落有可能係雄激素不敏感症(ais)啦

唔知係完全定部分不敏感,如果只係部分其實都係近男人多啲,間性人(intersex)同trans係兩個類別,以前都出現過非洲間性人係田徑屈機嘅案例,唔知奧運係呢方面嘅規定係點
https://lihkg.com/thread/3756247/
//英國《每日電訊報》披露,國際拳總去年6月曾書面警告國際奧會,克莉芙擁有男性DNA,而亞當斯4日在記者會上證實確實有這封信件存在,但再次強調國際拳總的檢測並不正當//

公開DNA報告,還自己一個清白囉
依家係奧委會同佢收收埋埋咋
反對後天變性同唔好搏大霧男人扮女人參加女性賽事,有衝突嘅咩
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_intersex_Olympians
不嬲國際運動賽事都有對intersex運動員嘅限制
係今年左癌思想當道,大愛包容男人參加女性賽事啫
又諗起south park
好撚慘,明明有閪,但基因係男人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞