TSLA重上300無限打氣區

842 回覆
16 Like 11 Dislike
佢個presentation 做好d
可能已經升緊
個event其實都幾多detail
但一秒帶過 比人覺得無重點
個cybercab robovan個價錢係平
但無slide去support你唔會記得佢幾平
又有清潔機械人又有無線充電
又可以potentially慳地方做parking
2025現車fsd unsupervised 之類
佢接近一句帶過
佢應該要抄左攪slide果條友
隔離公司轉隻色轉個插頭
已經出哂slide video去support
起碼我會記得佢地發明左隻沙漠金
個個都用,同一套系統,set做大家都唔撞,搞掂
唔質低個價點畀你入貨呢
老實講
佢d黑科技成功唔應該用股價升定跌
散戶賺唔賺錢呢d咁低質既思維去判斷
只係呢2年多左人係賺錢先用股價睇公司
要賺錢點解要買tesla?
賺唔賺唔重要
重要係你信佢係人類未來
你有份參與
理性d當自己公司咁run
你就唔會介意不停買tesla
股價有無賺自己有無賺
而係tesla將來有咩product改變到世界
而自己有份投資
今日又係N升T降
買T係信念 要預渣返三五七年
冇問題
指數上緊ATH
tsla仲係2020既價位
上年年頭最低113唔識入貨? 就算2024年4-5月大把機會16x-17x入貨
股票梗係有波動上落架啦,Nvidia都試過310跌到120啦,唔通你又埋怨Nvidia跌得多過指數咩
你講得好岩
究竟呢個係 roadstar2 定係 25K car?
係 已經等左幾年
一出糧就供
Elon連starship都接到, 相信佢講既野都會archive到
Roadster 2一早講咗年底發布,而Roadster系列一向都唔係圖入面
放心曬
220是咪鐵底
係咪對鐵底有誤會?財報一出插穿200俾你睇
今日hold到算好叻仔
準備180入市
過完Q3 earnings,之後會比較樂觀
原因如下
1. Q4增長預計可觀,QoQ
2. 未來幾季減息繼續
3. 下年Q1 -Q2 Megapack Shanghai運作
4. 預計25k-30k平價版下年推出
5. 有傳25年Q4 出大陸版Refresh Model Y 6 seater variant
6. Roadster 2今年底發布對品牌帶黎Halo effect
7. 呢個涉及政策,就係Trump如果當選
8. 25年部分state開始行unsupervised FSD
9. 柏林廠第一階段擴建,德國有關部門已開綠燈, 完全擴建後EV產量由500k升至1M
10. Tesla Semi, 預計下年DHL會落大單, 仲有FedEx同UPS,擔心既唔係冇訂單,係產能有限, 單靠Giga Nevada產能26年Q1先最多年產50k, 要諗下計
11. 4680電池,已確認進入量產,大大降低成本,由今年6月至9月,生產左50萬

唔睇好Q3 earning原因如下
1. Energy and storageQoQ負增長,因為Q2條數太靚,Q3反而比Q2倒退15-20%
2. 交車數QoQ 大約5-7%增長,預咗冇驚喜
3. Free Cash flow問題,inventory QoQ增加左6%,主要Model S/X, 又可能要減價平倉庫
Apple 冇人笑PPT造車
Tesla揸埋出黎都係PPT
係大家對Tesla要求高姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞