近一個月生日, 踏入30歲, 個人唔想再咁。操左一排, 飲食亦有調整, 但就係落唔到磅

137 回覆
10 Like 58 Dislike
所以我不嬲都反餐單.
方向啱就得, 邊可能長期跟到; 亦好難餐餐咁計數, 都係約莫心裡有數咁去.

追重量
追自己食咗乜
去到某個點, 就會情緒爆炸, 洩氣.

應該係食沙律加雞扒 轉粟米 再加齋啡 先係正確
樓主有冇試過用食物磅磅下你一餐食幾多
正常人可能一餐500-800g就飽
當你大體重食800g一餐
菜(生既菜約大半斤-1斤 煮熟300克左右
肉300克 (手拳大+約1寸厚熟肉)
再加湯/飯 200克

多數一開始都係唔覺自己食好多野
樓主係咪已睇化?
巴打你好有d問題想請教下
我計過自己BMR大約係1367kcal TDEE係1776kcal左右
而家培養緊一個星期大約兩次30分鐘HIIT嘅習慣 都係啱啱先開始

如果想落磅同減脂嘅話 係咪每日食到1400kcal就ok? 定係有做運動嘅日子要食多少少預埋運動嘅消耗?
我 136KG 到 105KG 前後年半

死都唔做 CARDIO ,但一星期有3日練吓籃球,但 有5日舉鐵/ 淨做 胸背臂腳 輪流 。
夜晚都 11點就瞓 ,1朝早 7點起身郁下 飲杯啡, 全日食就 800g-900g 肉 300飯 菜一定食無睇幾多, 都食得幾足.
唔應該, 你想落磅
運動果日食唔會食多d
當然, 唔好食到低過BMR
以數黎講係可以咁講
但前題都係要食夠蛋白質, 最少食到體重kg*1.2g (通常減脂/增肌都食到1.8~2.2)
低碳但唔好走碳, 揀意粉/蕃薯/糙米/大小燕麥/全麥麵包等低GI碳水
平日可以食少D碳, 轉豆魚蛋肉類、乳品類多1份, 操野重訓果日就變番要食多D碳, 因為能量問題
食野其實真係無可能計到咁足, 你預自己食到1400, 其實實際可能都1500~1600咁, 比自己有個走盞位咁解
一星期有2次HIIT都係一個好開始, 可以睇多D YOUTUBE跟下D動作, 揀啲自己想操FIT嘅位置再跟黎做
慢慢一星期2次HIIT 30mins> 40mins~60mins > 1組20mins做3組=60mins > 朝早空腹做3-4個動作 > 慢慢增加次數 > 朝早操+其他時段HIIT咁
循序漸進唔駛急, 最緊要做啱動作
除咗普通開合跳呢D比較低難度動作之外, 其他針對性動作要做「啱」同「準」重要過追次數, 所以唔駛急
加油!
籃球其實係好高強度嘅Cardio黎 (唔計齋行行企企)
但巴打你5日重訓, 飲食好似你講到咁清, 18個月減31kg, 除番開每個月減1.7kg ... 個問題都相當大
好嘅有時返工日子自己帶飯 無特別口痕嘅話可能只係食到1300咁上下
擔心做埋運動嘅話會唔會消耗到低過BMR搞到變咗易肥體質
thanks巴打
發現自己飲食習慣入面真係好少攝取到足夠protein
平時比較少食到魚通常都係食蛋同飲豆奶
尋日食晒一日要食嘅野之後發現只係食到1200kcal左右 明明唔餓都去咗買雞胸食 跟住會諗自己唔係想操大隻 係唔係有d做多咗

目前HIIT我覺得最辛苦係腳嘅動作每次踎落去都好似酷刑咁feel到對腳震晒
會努力keep住希望一個星期都郁到2~3次架喇!!
我夠膽講我呢個體重嘅水平,唔做CARDIO 一定唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞