近一個月生日, 踏入30歲, 個人唔想再咁。操左一排, 飲食亦有調整, 但就係落唔到磅

137 回覆
10 Like 58 Dislike
巴打正面D啦
點減法可以174變181
運動比極你一日都係500 大卡
你食多個漢堡就千幾卡,所以問題出係邊,自己諗啦
知飲食好重要, 所以都keep住改變緊
有冇一日餐單推介
!!! 好我會參考下, 呢排單車機我踩到好爆, 有時踩到盡部單車機會突然勁大阻力
樓主可唔可以影吓自己嘅身材放上嚟睇吓
除咗去廁所就係瞓係到
從不做運動 食嘢重口味就緊
(屋企人有人就係咁 都係得90kg
仲要乜撚極速修身操肌
樓主認真諗返以前自己做過乜撚嘢
我諗你都唔會再有面子講呢句嘢
宜家仲未有呢個自信 睇睇我完成第一次3個月既短期目標再影
好老實講, 小弟有正常穩定工作返office, 雖然都係坐係到多, 但就未至於除左去廁所就係訓係到, 曾經食野重口味我唔反對, 不竟都係出街食多. 然後舊年其實有搵過私人教練, 2個月由112kg減到大約106kg左右, 不過後尾課程完左, 因為過程好辛苦, 飲食又限制得好緊要, 次次操到操到個人殘哂咁, 所以一完左就個人極度放鬆反彈哂

其實我就真係無做過D乜撚嘢過去唔積極就唔代表宜家唔可以開始積極既~ 由於本人由細到大都肥底, 就真係未做過瘦仔或者大隻仔. 過去亦未試過有今次咁強烈既自我意識去做呢件事, 所以今次我相信我可以做到, 宜家已經踏入第32日, 但我感覺仍然十分良好!!!!!!!

最後就係我講極速修身操肌有咩問題? 我以前最多就只係無好積極運動, 食就多數外賣無好刻意留意食咩比較健康, 但宜家既我feel到由意識層面開始醒覺, 連起身都唔洗靠鬧鐘我都識自然醒(12點訓, 6點半會自己醒), Lunch Time 唔係太餓就食少少野就走左去操, 所有野真係feel到自動自覺想去做, 後面無野迫.

p.s. 另外今日其實已經踏入week 5day2, 運動量繼續keep到, 飲食亦無因為好極端而其實仲係覺得舒服既, 長遠我相信係可以見到效果, 3個月既review我會擺身材對比照上黎, 同埋我真係唔覺得呢個同面子有咩關係
打咁大段字就咁好心機
我係想同你講 做乜都有個階段 即使係減肥定增肥
你想「極速」就註定你係會失望,心態再差啲都會放棄

最後想答你 你肥個陣係「極速」?第三段開頭你都答哂自己啦 定你講冇積極運動 亂食外賣 導致過百公斤係一個月內發生嘅事
我無你做咁多都減得快過你好多 睇黎體質真係影響好大
果陣我淨做有氧(45min/day) 朝早蕃薯+蛋 中午薯仔+雞胸/蝦+菜 夜晚正常飯+肉+菜 4個幾月都輕左25kg

而家做重訓(少過你)+每朝起身3個字熱身+輕運動 都未反彈
咁樣食法會癲,有無人會m記餐轉粟米轉無碳可樂。
板雞走醬+粟米+無糖可樂 唔係正常食法咩
自己煮真係清好多 食脂肪可以食堅果/三文魚之類
板雞好難食,多數麥樂雞照點醬。日日本咁清跟本keep唔到耐
so far keep 左成年都無事唔係叫你日日白烚wo 少油=/=難食
你唔攰但肌肉唔生
會啊

keep咗差唔多兩年,應該會繼續落去
每個人每個階段每個情況,要增肌定減脂食嘅都唔同,而且要計數
所以無一日餐單推介
大體依蛋白質 10-20%、脂質 20-30%、醣類(碳水化合物) 50-60%、蛋白質食體重KG*1.8~2.2
上網睇大分類表有邊啲食物可以揀, 跟份量隨便揀黎食就得
除非你好大決心一野跟晒, 如果唔係就由自己食開嘅野慢慢去改進係最好同最持久嘅方法
例如飲開凍檸茶正常, 試吓轉凍檸茶少甜, 最後轉凍檸茶走甜咁
加油,
好似你咁底磅高的話,通常頭果兩三個月會落得好快,但大部份都係水,但keep住卡路里赤字就一定落到。

男人無多囊呢d 病,所以減磅真係得番卡路里赤字,如果你落唔到,九成都係你以為on diet 但其實67咗。

Diet陷阱好撚多,
例如兩餸飯係有菜揀,但好撚好撚油。又例如醬汁,又係多糖同油。又例如食雞有無走皮? 又例如有無食好多生果? 果糖直入肝,好撚顛的。又例如有無飲廢水?
呢d 濕濕星加加埋埋會唔覺意地打爆tdee.

你諗吓如果要健康地落磅,每日赤字其實大約500卡only, buffer位唔多,隨時夜晚食油d 都爆鳩咗。
同埋減肥頭期唔駛咁駁命操住。管好把口落番d 先操會有恆心d
一星期減一公斤已經極限
我三個月減十公斤
168斷食 餐同餐之間唔食嘢戒甜
屋企原地超慢跑九個字
嚟緊準備去gym room做重訓
餐單呢樣野唔實在
比個餐單你你係咪幾個月日日都跟足
學好個concept知自己點計實際d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞