近一個月生日, 踏入30歲, 個人唔想再咁。操左一排, 飲食亦有調整, 但就係落唔到磅

137 回覆
10 Like 58 Dislike
一個月你收皮啦捱唔到新手期就咪撚做
再約略講一講

你110kg,開頭可以嘗試食1.7g protein per kg
即係 187g

我係你呢,就會飲蛋白粉飲咗20%佢
蛋白粉: 2勺 大約50g
早餐無糖豆漿一杯: 10g

剩返落黎一塊100g雞胸 30g
你都係食4塊就夠

睇下你TDEE係幾多,再睇下每餐點樣分配去脂肪同碳水 就搞掂
一睇到極速 己經知出事喇 馬拉松你當短跑 邊有得急 所以點解d人負皮
由其網上果D 9成9假呃新手 大隻仔減返脂

大家都知辛苦唔係問題 但要有意義
所以大家好重視個體重 ok 但你個期望要做得合理 否則好快放棄
仲要外人冇做開運動果d 成日以為減肥好易 咩張家輝3個月之類 所以會覺得你渣 你唔會好受

見你目標唔係普通減脂 仲要增肌
正常點都要起馬用年去累積 最快都半年先有d野睇下
見你都應該做哂功課 好正路 等時間啦好快
笑撚咗
d social media俾咗好多false hope人
用d極端/取巧手法講到減肥增肌可以坐火箭咁快
真人相有無邊個例子其實出街著衫 如果唔係背心底者超緊身衫 一般人都好難睇得出有訓練痕跡
姐係咁講姐, 唔係話真係直接將fat轉換成muscle呀屌
我又真係無咩idol比我對照
想當年我都係咁
之後隔離個女同事就講
算把啦你 三張野減唔到嫁啦
結果真係減唔到
你今年貴更, btw我都係上黎連登先叫下春, 現實我唔會同任何人講, Just Do It, 做到有一日有效果佢地都見到就自然唔會打擊你, 反而會impress
再諗諗其實我骨架都算大, 減返D肥仔波同個肚腩, 應該著衫就已經OK好睇
搵營養師處理好消化嘅問題先
一個月此post已完
有汁飯基本上避得就避
有時真係要戒茶餐廳
因為真係全部重油
可以試下海南雞飯,魚生飯,subway火雞肉包揀d冇咁多脂肪既醬
麥當勞都可以食板燒雞腿包但自己整走少d醬
薯條轉粟米
間唔中食2餸飯揀d冇咁多油既餸
你110kg 肯戒口同埋有卡路里赤字應該可以減得好快
連登仔唔係笑人低碳
係笑d上網睇下資料就話唔食carbs既傻西瓜
冇女到40歲就慣
Pro請教下巴打咩數值, 50net carbs想問下係點計, 我呢個數值每日50夠唔夠? yogurt要greek? 有無邊隻食開, 莓類生果剩係blueberry夠唔夠? 每日大概食幾多?
一個月就想改變晒三十年嘅體型
係食完蛋白同脂肪 剩低嗰啲放落碳水

佢50g唔代表你食50g
照跟人食乜只會出事
樓主,你一路唔肯正視個觀念
個個叫你計數,你就走去問人食幾多,食啲乜

如果你觀念正確,你就知咁樣問係戇鳩
早餐食乜??

每日磅,

早餐兩蛋, 午餐兩肉+甲菜, 晚餐有魚類+甲類菜

除非你急需表演/著禮服, 否則無需全戒澱粉

應該係靠高蛋白減少食慾, 食低脂食物減少全日攝取量

玩唔掂就跟餐單, 華御結都有餐單
明,數口差,不過我會做
關鍵字係:輕鬆
裝個App啫...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞