近一個月生日, 踏入30歲, 個人唔想再咁。操左一排, 飲食亦有調整, 但就係落唔到磅

137 回覆
10 Like 58 Dislike
近一個月生日, 踏入30歲, 個人唔想再咁。
飲食有注意, 食少左好多唔健康既野, 每餐盡量多菜多肉小飯, 凍飲多數齋啡全走
運動亦有操, 一個星期5-6日, 有重量訓練有帶氧(大約係1個鐘重量, 30分鐘帶氧)
但係體重就都只係輕左約2kg (本身基數都大, 1米8, 接近110kg)
我想操爆, 極速減肥增肌, 暫時目標係3-6個月減20kg左右

目前supplement方面開始食魚油, 薑黃素, 東革阿里(覺得個人本身睪酮唔係太夠, 聽講食呢個可以自然提升)

食野方向就盡食多菜, protein盡量1:1, 飯就盡量小食(可能每餐100g內)

請問健康台既巴打們有無D咩建議可以比下我? 如果慢慢有成效我會打算係到出Post Keep住Update下
走澱粉質
做多半年keep再再講
我本身真係無咩一定要食飯食糖既心癮, 所以真係OK
一定會keep落去, 宜家係準備踏入第一個月, 見未係好似符合我個目標, 所以請教下巴打們
食夠蛋白質做重量訓練 減少糖份都會減得快
冇所謂啦 到40歲就慣
屌我唔要阿, 我要溝女
持之以恆
你本身咁肥壯,肌肉量應該都唔少
又要減咁快,不如全部做曬有氧算啦
減咗落黎先再睇有邊part要操返肌上去
另外你計咗TDEE同食咗幾多卡路里未
一陣你intake 仲多過你消耗
想減得快都快唔到喎
留名睇7日後放棄
一睇到肥壯呢個字就笑左出黎, 曾經有做過inbody, 不過呢個月開始左之後真係無留意呢樣野, 我諗我宜家intake應該多唔過消耗既, 多謝巴打提醒!
留名睇你睇我有排都未放棄, 我今次D決心好撚大嫁, 只會成功, 不會失敗.
痴撚線做咩要負皮唔抵得人地想做好自己?
只係踏入第一個月,唔使心急

不論增肥或減肥,起碼都要8-12個星期先「開」到身體個機能(除非用好極端方法)

你堅持3個月先,到你身體同大腦收到你真係想減肥嘅訊息,落磅個速度就會加快。
你支持到一個月把口先 控制飲食先係重點
有目標有開始,好好嘅第一步呀

其實一個月係好短時間㗎咋

如果想減完之後都keep到,係要有心理準備長期改變成個生活習慣乜都做到好extreme的話反而唔sustainable,好易放棄打回原形㗎

巴打有心減又唔抗拒計吓數的話,可以去度一次inbody然後上網睇下自己TDEE幾多。有能力的話自己煮飯磅食材,就更易確保有熱量赤字,唔使估估吓~

做gym方面新手的話跟咩program唔係最重要,有progressive overload (aka愈做愈重)同埋夠consistent先係

我自己覺得減肥係八成食兩成運動,搵到啱自己嘅飲食方法持之以恆,慢慢嚟先係最快加油呀
認真 唔好估估下 多少都用app計一計
如果食外賣多既 其實好易intake多過output
啲汁啊油啊醬啊 嗰啲全部都好肥
依家先操左一個月
過多兩個月再講啦

利申支持你
110kg 真心要以前飲食幾咁放縱先會咁
畀張概念圖睇吓你想要邊種身材增肌黎講 無2年連續5-6days weight training a week + 做好飲食 + 休息夠 其實出街著衫都唔會有野睇
自己計數啦,你110kg,tdee 粗略估計都3200,食少20%都每日要食2600卡,你餐單我諗2600你都未必有,仲要計埋三大營養素比例咁食
其實只係你之前太hea, fuck up晒自己身體先會咁
好多人20歲頭一直做運動,到20尾30頭先係人生最強壯既時期
所以你問題唔係唔努力,只係努力得唔夠耐
加油
3-6個月 減 20kg
之後 3個星期就會反彈 20kg
到時再想減就好難再落

好多人都太心急,一開始就想分享,一開始就想快

如果我同你講,20kg 分 20個月減,一世都唔反彈。
你做唔做到?
每餐盡量無菜多肉, 凍飲多數可樂啤酒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞