近一個月生日, 踏入30歲, 個人唔想再咁。操左一排, 飲食亦有調整, 但就係落唔到磅

137 回覆
10 Like 58 Dislike
大約每減 10% 體重 就會有平台期
到你去到第一個平台 仲想減落去先再傾
有冇計卡路里?
最好有in body個d量肌肉同體脂先知自己要食咩比例
同埋你做重有冇做到力盡?
有同冇差好遠
不過你想減重最好高蛋白飲食,脂肪都要食返20%好d
頭兩三個月你減緊水份咋, keep到半年呢個生活就會見效. 完
一個月有明顯成效呢個世界無肥人
澱粉一定要食
但食少d 咁解
正常飲食澱粉只要佔50%
但香港人出街食既飯碟頭飯飯量佔左70-80%都黎
鍾意食炒飯既更加係滿滿既澱粉質
同意 通常用幾耐肥就用幾耐減
如果唔係對身體負荷好大
唔健康咁減 身體好易有事同反彈

我諗我宜家算係右二至中間, 目標係最左, 無錯!!!!! 我就係想出街著衫有野睇阿!
真係諗食咩黎講暫時對我黎講係個大難題, 我出街可以盡量食少D飯, 多菜多肉, 但係D醬係真心難處理, 成日一唔小心唔記得走, 就倒哂係個飯上面, 食又唔係完全唔食又唔係
多謝師兄, 係, 有一段時間真係放棄人生咁, 完全咩運動都唔做, 剩係食訓痾, 返工又係得坐, 但係我真係突然有一日醒左, 我連個生理時鐘都會自己adjust埋, 所有野都唔再需要硬推自己去做, 所以我相信今次會成功到
明白你意思, 報復式增肥返, 我知真正要減到肥都真係要靠建立好飲食習慣, 仲有足夠既運動量, 20kg 分20個月減目前對我黎講好似好長既時間, 我相信長遠我會做到, 只係呢排我將所有心力放落呢到, 所以想搵D建議可以比我再大壓力D去做呢件事.
好, 小弟目前係朝早飲杯水之後痾個屎再黎磅重,

開始呢件事既時候係112.3kg左右, 大約係6月23號開始.
去到今日2024年早上痾屎後既既體重係109.9kg

好似你咁講平台期大約係100kg, 到時成功我會再開新post同大家一齊傾傾下一步要點做
唔好執著係體重
卡路里無計, 未搵到個好簡單我又舒服既方法去計,
做重宜家做3組15下+2組推到力盡為止
呢排減飯係真係減左好多, 大約係以前既30%左右
高蛋白飲食同脂肪都盡力做緊, 暫時既問題都係發現原來出街食飯真係多數都係飯同汁估8成, 肉同菜好多時候都好唔足夠
係.... 唔好意思一時心急左
唔會戒, 唔係想去keto, 但真係會減下
屌,我30歲咪又係咁。
捱到一兩個月咪你贏

利申48歲禿頭大肚腩
會, 我都係行健康減, 我唔係要極限快減, 我轉變緊生活模式, 飲食模式, 只係想上黎收集下巴打們既意見, 會唔會有D好勁既point可以比我keep in mind之後一直做落去
turn fat into muscle. 知道, 不過我諗我就算好低體脂, 呢個體重都仲係over weight緊?
屌!!!!!!!!!!!!! 我唔要阿!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
減肥唔係唔食飯就得成日信埋港女D鳩UP野
係要食得健康食得清 減小不必要既脂肪攝取
唔係呀, 主要係都有睇好多講過量碳水涉入既問題, 白飯呢D精緻澱粉成日出現係我地主餐入面, 仲有香港出街食既話D碳水份量根本就永遠都over哂, 所以我先減少吸收姐, 唔係唔食, 食D健康D既, 同埋真係食少D
你仲大大聲turn fat into muscle
Fat doesn't turn into fucking muscles
180 110kg?
見你覆得有文有路....

其實呢,最後你點都係要計數,因為增肌減脂 平台期Cheat meal,所有都係要計。

不如一開始就計,點樣可以方便啲? 唯一解答 避免計唔到嘅食物
你計唔到係因為出去餐廳食根本唔可能知道

例如早餐
去七仔買三文治/飯糰,飲罐裝咖啡/奶/豆漿,全部有晒食物標籤,照入數就得。就算老麥都好,佢網上有晒全部食物嘅營養成份

買外賣磅幾次個白飯,你就會大約知一拳頭有幾多gram,出街食都可以計到。其他嘢都差不多,食雞扒大約知一塊幾多gram。

外食想均衡,第一樣就係要避食中式/港式
去到110kg 真係唔簡單,試下努力保持呢個成就
計數
唔好咩都"我諗" "可能" "覺得"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞