【自學整game】人到接近30歲重拾夢想做咗隻小遊戲,可以入嚟試玩吓,留個comment

120 回覆
198 Like 8 Dislike
多謝提議 之後都會想試下整avg
文字遊戲我都好有興趣,睇下可唔可以整到隻逆轉裁判出嚟
多謝你 我都覺得佢好得意
多謝你超有心嘅回覆呀
同埋我想講你呢個idea超正,襯返個角色又適當地調節咗個難度同埋玩家嘅煩躁感,仲令到佢同jumpking多咗少少分別

本身我用過呢個角色做其他嘢嘅時候都有令佢識得伸脷嘅,但係完全冇諗過可以咁用
我起身見到你個回覆時,全個腦就已經諗緊要點code點apply好

多謝你,我搞掂個新結局同埋啲畫面上嘅嘢之後,應該就會研究你呢個機制
多謝支持
應該今晚或者聽日會update一次,再加多啲新嘢
到時再試下
多謝你,已經著手改緊
update咗再返嚟試下
wow ching都有整開?有冇咩作品分享下交流下
唔係呢行 本身對coding零認識
只係純興趣學下新知識咁解

其實而家唔識打coding都唔緊要 可視化編程已經解決到大部分問題
我都係跟住youtube片教學左抄右抄咁學番黎
最後不斷修改 就得到自己想要既結果
https://lihkg.com/thread/3694488/page/1
過黎呢邊可以試下T0排行果幾隻,基本果堆developer都係獨立創作自己一個搞哂成隻adult visual novel出黎,低成本vn都係好多人一開始嘗試既方向黎
而你話想整逆轉類似既,咁岩就有隻叫long live the princess係性質系統相近可以trytry
EQ訓練器
隻野有無得顯示跳既力度
又係 Outer Wilds , 真係有咁啟發性?
晏啲試下先

不過係咪都係h game?
留名
係得個post入面既你話呢
除左long live the princess之外
想要真人寫實畫風,劇情為主既可以試acting leason, being a dik先
想要二次元畫風,劇情為主既可以試twisted memories, eternum, pale carnation先
呢幾隻推薦得既個個都話好,起碼個個試完都未見過有人話劇情唔好

細個媽咪麵推過promotion, 玩呢類彈彈game 最高分有airpod 送.. 個個覺得好玩同易上癮.
佢都係default 自己彈彈下,自己控制左右。愈高速度愈快愈刺激,d 跳台愈來愈細.
最後係不停買媽咪麵食之下玩到第2名
乜獎都無.
Airpod? 係幾多年前嘅事?
細個都成日食但冇印象有呢個活動,係食一包可以玩一次咁?
真係好正
放咗喺steam 賣就唔喺到宣傳啦
一隻賣20蚊嘅致敬魂斗羅小品

學godot 同 gdscript 覺得好kick
諗諗整d 小project 試下
想問吓主角點陣圖
同背景用咩劃出黎
Update咗了,加咗完整結局
不過要有啲條件先觸發到
第一次normal end後會有提示
花咗好多心機整,希望大家搵到去true end嘅方法
有人去到的話嘅記得話比我知

https://playwithspect.com/froggy-adventure-to-the-sky
用aesprite或用ipad嘅pixaki
多數都用ipad因為可以揸筆
我會想要undo(有限次數)功能多啲,或者途中加返啲(加undo次數)既道具
自動彈即係doodle jump
睇左, 應該畫得好辛苦
我有睇左啲godot ,係咪乜平台都出到。即係出到ios / android 咁
網頁既話, 請問原理係java?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞