【自學整game】人到接近30歲重拾夢想做咗隻小遊戲,可以入嚟試玩吓,留個comment

120 回覆
198 Like 8 Dislike
多謝玩到尾
bgn suppose會loop嘅 轉頭檢查吓先
多謝反映
推 樓豬好有熱誠睇到有啲感動
由0開始自學到整到個作品出黎一啲都唔容易
蛙記so cute!期待樓豬之後嘅作品
多謝你嘅真實感想 完全明你嘅感受
嗯的確一開始已經太難係幾趕客,會再調整吓
魂系GAME

加油 我都試過用game engine整過一D game asset package
然後擺上網賣
不過我係用Unreal
理應就係落地同聲係同時嘅 我再睇下先 多謝你
我都係YouTube慢慢搵教學,免費嚟講暫時應該未有好多系統性嘅tutoring,散收收咁
不過如果有疑難,又收窄到個問題的話多數google都搵到答案
未接觸過的話可以睇吓Brackeys復出後嘅新片
https://youtu.be/LOhfqjmasi0?si=lnRc1z57wCUnxeG_
你情況係跳咗上去後都唔轉?
共勉之
睇下大家以後有冇機會jam吓
大神
有冇啲你嘅作品可以欣賞吓?
冇啦 我只係將1~2隻90年代既迷你puzzle遊戲
重新製作成unreal版本game template 然後拎出黎賣姐
不過真係要花好多時間自學同debug 而且好多時整完之後未必岩大部分買家心水

所以最近我轉左用unreal 製作 VFX 遊戲資產
比較通用d 而且好似比較多人買
最尾跳唔到
仆你個街jump king黎啊啊啊啊啊啊
jump king
識欣賞outer wilds
用godot

依家睇緊個tps demo學下啲基本3d野 同啲scene/tree structure點樣擺先好
coding似乎唔大問題 但係assets同art嘅野就唔完全唔掂 耐性同持之以恆更加係大問題
整過隻接龍game 依家又想整隻3d action game 不過可能太大諗頭 都係card game/戰棋類可行性大啲

樓主加油
新手整得黎又鍾意vn可以試下用renpy好易上手,好多歐美adult novel developer都係咁起家
玩法係咪只可以禁實儲氣跳同撞牆反彈?
完全玩唔撚掂
上到一層就卡關係咁跌落黎
不如整隻港版街霸/kof
蛙記意外地得意
唔知有無記錯
細個玩 洛克人 / 孖寶兄弟 , 跳起空中係依然可以左右控制落腳點

青蛙一係加返儲力同角度顯示

唔知樓主有無考慮玩家 learning curve 既問題

3分鐘之內掌握唔到 , 應該就會棄 game

# Mouse player
# 未玩過 Jump King

改善及修正
建議加入 " 淆底 (R-back) " 功能 :
操作 : 當點擊時 , 如蛙記跳躍在空中 , 判斷為發動返回技能 , 回到起跳點
動畫表現 : 蛙記吐出長舌頭黏住起跳點然後拉回
作用 : 當玩家觀察落點失敗 , 可安全返回前一位置
(為免難度太低 , 可設定蛙記在跳躍上升途中 , 才能成功發動 "淆底" 功能 ; 下降途中無效)
圖例 :
打曬
有做到jump king嗰個感覺
希望你可以繼續整更有趣嘅玩法

1. 加返條蓄力條同跳嘅方向黎做輔助會好啲
2. 背景好混淆,尤其係條邊個花紋令人以為係牆

加油。 做你想做嘅事。做你想做嘅人。
下隻game都諗住轉godot算
好犀利 ching你本身都係做呢行? 定係當搵多份外快?
同好
ching想做嗰隻game係點㗎,如果諗法正不妨試下先囉最多用啲淨色texture放住先
大家交流下
共勉之!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞