【自學整game】人到接近30歲重拾夢想做咗隻小遊戲,可以入嚟試玩吓,留個comment

120 回覆
198 Like 8 Dislike
樓主加油
我都自學左好耐 覺得coding唔難 idea同art sense先係最難
還好 畫人物其實畫得好開心,同埋pixel art有pixel art嘅方便,有啲細節會慳咗功夫
而背景上而家呢個版本仲係草圖 冇花太多時間
有無easy mode , show 翻個飛方向路徑 我應該上唔到去
理論上全部平台都export到,不過ios係麻煩啲,要mac機先出到
Web版就係html5, 不過又係ios,唔知點解會有個別機會load load吓refresh 好撚麻煩

巴打都有興趣整game嗎?
既然大家都咁request 我會好好研究吓點做個easy mode
因為show路徑又好似太易,冇咗個挑戰性就都冇咗成功感,而呢隻game冇咗挑戰性的話都好似冇咩淨
上面有位巴打個有限次數undo其實都幾好
我再研究吓

呢個係咪就係true end
留名待玩
生埋仔
一直有興趣。
unity易既仲可以用c#但要收錢。

以前,真係幾耐以前, 試過吓 2D免費既, 好似叫coco乜, 太耐寫錯名唔好串咁大力
但好難明。 我都唔係熟coding ,但好想做啲2d 遊戲
喺雀巢執返嚟嘅鎚仔
有咩用

btw有個蓄力動作易玩左幾好,不過有個幾無關痛癢嘅bug,如果細細力左右左右咁跳,成個蛙頭會一開始就縮到最盡,而唔係慢慢縮入去
見到true end了
點解會去返起點
冇錯!
好開心你玩到尾 多謝
仲諗緊會唔會冇人睇到個結局白畫一通
Godot其實都support C# ! 如果本身已經有啲底嘅話可以好快上手,不過其實佢自帶個gd script都幾易用,同埋其實都係咁上下。

可以即管攞一兩個鐘嚟跟我上面post Brackeys段片,手把手咁跟住整,做完應該會對成個engine有個初步概念,已經可以開始加少少自己嘅諗法落去!

加油,不妨繼續交流吓!如果做到啲嘢出嚟都記得攞出嚟比我試玩吓!
多謝你支持
好開心
你搵到個鎚仔係點用

希望結局冇令你覺得白廢咗咁多功夫

btw 小跳之後儲氣會扁咗個bug我都有留意到,但尋晚未諗到點fix,今日返返下工又好似有啲頭緒,待處理

多謝你嘅提議同回饋
首先都多謝你都跳到去終點
不過其實仲有嘢可以做!可以留意下喺起點醒返之後出現嘅提示

爆到了
再玩先法國最難係第一個area
成日失手就跌兩層
上面跌完根本冇影響

bgm都係未識loop
要入下一個area先有新歌聽
睇得出結局落咗唔少心機畫
樓主繼續加油
欣賞你堅持自己追夢
"Easy" mode 更新:

「起點附近多咗一位神秘人物,同佢接觸可能會令你嘅旅程變得容易,不過都可能會帶嚟啲代價?」
https://playwithspect.com/froggy-adventure-to-the-sky

攞咗時鐘後新增時光倒流功能,算係軟性嘅easy mode,想挑戰自己可以唔理佢,空中時再點擊會返回上次落腳點,有限次數,可在神秘人處再充滿,不過會令結局分支。

更新埋呢次應該暫時停一停了,除非發現到有啲咩嚴重bug,因為開始準備下隻game了,多謝大家對我、對蛙記嘅支持。見到呢度留言同埋網站表單大家嘅鼓勵令我好感動,多謝你哋!
不過都歡迎大家繼續喺度傾下計,畀下意見,始終呢個都仲係demo總有一日會將佢變正式版!
多謝爆機同匯報問題
bgm個度我覺得有機會喺browser問題,始終web版係易啲出問題
我都係想整game, 考慮過後都係學緊unity, 始終教學/asset比較多.

另外你隻game有啲難玩,跳左幾分鐘都上唔到第3張圖。。。如果係其它地方遇到隻game,已經放棄左了。
多謝欣賞 尋晚搞咗個通宵 今日番工好眼訓
嚟緊會再出新game,到時再請你多多指教了
jump king
no thanks

but respect ge
推推 期待easy mode嘅feedback
Thanks for playing?

見到新ending了

個easy mode俾想像中難用,因為要仲喺空中嘅時候㩒掣,都可能係我大部位用全力跳,而fail得個啲位無咩時間反應㩒掣
反而我校位,反覆細細力咁跳嘅時候容易trigger到個鐘仔

同埋好似要掂到鐘仔最中心嘅位先計攞到鐘仔?

加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞