【自學整game】人到接近30歲重拾夢想做咗隻小遊戲,可以入嚟試玩吓,留個comment

120 回覆
198 Like 8 Dislike
大家好我係火榮,喺講隻game前想先講個關於我嘅小故事。未有興趣的話可以跳落去先,不過如果你玩完之後,想知做呢隻遊戲嘅係個點嘅人的話,歡迎你當識多個新朋友咁番嚟睇一睇。

我由細鍾意打機,都鍾意畫畫,細個時夢想過做遊戲設計師,想可以整到啲自己理想中嘅遊戲出嚟。但因為唔識打code,搵唔到志同道合嘅人,又覺得自己由頭學起太過艱鉅,諗住話搵到個志同道合又識打code嘅朋友就再試吓啦。當然結果顯而易見,世上你想要嘅野基本上都唔會無啦啦就出現喺面前。就係咁不了了之,冇咗件事。

然後時光飛逝,轉眼去到大概一年前,突然驚覺自己原來已經就快三字頭,講真唔好彩的話其實可能已經過咗大半世。回想起咁多年,其實一路以嚟都係渾渾噩噩咁過,冇咩做到過,所有野都高不成低不就咁,係叫做餓唔死,但自問都唔覺過得好有意義。

反思一下,到底其實我係為咩而活?到底我有咩係真正想做?適逢嗰段時間玩咗一隻叫《Outer Wilds》嘅遊戲,我被佢大為感動同震撼,就係呢刻,我諗番起細個嘅自己,我好想做到一隻咁嘅遊戲出嚟,比到呢種感動其他人,話到比人知原來遊戲係可以咁有力量。

不過嗰個志同道合又識打code嘅朋友都係未出現,有時有啲野係真係冇得避,搵唔到就唯有自己嚟。就係咁,過去一年嚟一直自學coding同點用game engine,因為工作比較忙,同時又進修緊讀緊書,所以時間真係唔多,中間有小成時又經歷咗Unity單炎上事件,覺得佢前景堪憂,所以趁早跳船轉咗用open source 嘅 Godot engine一切重頭學過。

然後就去到今日。中間做咗唔少小項目,而今次係第一隻放出公海嘅小遊戲。唔係啲咩曠世奇作,玩法上照搬Jump King,程度同細個玩asiadog啲小遊戲差唔多,但終於叫踏出咗第一步。

講咗咁多,呢個就係我嘅第一步,不妨入去玩吓,慣咗操作後game長應該唔超過15分鐘。
建議開聲,broswer就玩到,手機/PC 都得,不過iphone可能有問題。

「蛙記佢因為啲好重要好重要嘅原因需要上去高處,拜託你,幫幫佢。順道,請探究一下點解佢會咁想上去?」

https://playwithspect.com/froggy-adventure-to-the-sky

我好想知你點睇,好玩、太難、唔明故事講咩、醜樣,咩都好,有時間的話請留個comment比我知你嘅意見,多謝你。

對整game有興趣嘅朋友都不妨喺度傾吓計,嚟緊我預每隔1-2個星期會好似咁,出吓唔同類型嘅小遊戲,用唔同機制練下手,有興趣的話可以繼續留意。

就係咁,希望你玩得開心。
推 幾得意
支持 不過依類會玩到燥
玩到見到蛙女
execution幾好
蛙記好得意
小缺點係越後面嘅obstacle就越唔融入背景
支持睇咗你嘅分享有D感動
成功爆左, 好彩D關唔多, 否則會玩到發顛音樂唔錯
不過玩得咁辛苦換黎個Ending 太hea
LM 番屋先玩

我都學緊用godot
個機制太難玩,完全感覺唔到會彈幾高同幾遠.. 上第二格都難上.

建議整到隻蛙本身已經自動彈下彈下,玩家再左右控制個落點. 之後係關卡設計上加返d 難度.
同意,未掂到青蛙女就突然完咗,仲要之後彈返去起點
感覺ending可以做多少少
同埋覺得樹做背景個度有啲難睇
企到嘅位同背景痴晒底
的確美術上未搞好,之後應該會大執位,會等定咗再畫番靚佢
多謝你
sorry
結局其實仲有諗法 呢兩日內會加埋落去
到時比多次機會 希望你會收貨
多謝你
會再改好啲! 希望你可以過兩日再番嚟試吓
gchi
支持 整到出黎已經唔容易
香港好似比較少人用 唔見太多相關討論
Ching有冇咩作品分享吓交流吓?
成功見到蛙女

啲bgm係咪suppose播完就無?
我關關都卡到播曬成首
補comment
可以嘅話,希望蓄力嘅動作再明顯啲
建議啲台階改可以穿得過,或者玩到後期嗰啲先改為撞到會反彈,我玩左一陣不停撞返落下面,試多幾次就唔想再玩
見到蛙女嗰關打橫跳跳極都跳唔到

落地音效係咪完咗動畫企定先開始播?
好似慢咗少少同動畫唔夾
已留名

Godot有冇咩教學
個鏡頭點解成日都唔識轉上去
玩緊godot 留個名先
暫時仲係學習途中
係youtube跟緊教學整野

我同你相反
淨係識打code
要再稍微學下美術先整到自己既野出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞