One piece 海賊王 第1120話 情報+討論

300 回覆
8 Like 18 Dislike
人們對羅傑名字中的"D"感到驚訝
估唔到原來D係咁解
冇人見過五老星出手 因為但凡見到佢地出手嘅人 都已經見唔到其他野 所以凱多老師嘅不敗傳說只係吹大咗
凱多呢啲喺五老星面前隨時殺得,只係天龍人唔殺螻蟻
認真答
咁人地將佢個名由Gol D 改成Gold呀嘛
未死果陣通緝令已經係咁寫
好似空島御田幫佢係黃金刻字用D字名義?
再之前有冇唔記得
可能小型核爆
D.你老母
900年前~800年前(即空白的100年歷史)的歷史記錄已被抹去,只能透過『歷史正文』(來自過去的『書信』)獲知。

喬伊波伊出生在900年前某個未說出名字的高度文明王國。他就像艾爾巴夫傳說中的『太陽神』尼卡一般,能夠透過伸縮自如身體進行戰鬥,他是這片大海上第一個被稱為『海賊』的男人。

喬伊波伊被稱為海賊與一場巨大戰爭有關。戰爭雙方是喬伊波伊一行人與20國聯軍(『世界政府』的前身)。喬伊波伊一行人非常強大以至於對方要組成聯軍抗衡。

百年的戰爭出現過『兵器』,現代科技包括貝加龐克都造不出這些兵器。

戰爭的最後結果是喬伊波伊戰敗,當時的世界沉入了大海,100年間海平面上升了200米(人為災害),千年前曾是多片大陸的世界不復存在,現在我們處於大陸的斷片上。

而喬伊波伊想把三大古代兵器傳到後世,這些兵器仍在世等待再次啟用,那場戰爭仍未結束。

在不明起因和真相的情況下,目前只能說那場戰爭是『兩種思想』的碰撞,無法判斷誰善誰惡。

待真相大白那天,世界將面臨再次沉沒。

海賊王一夥知道全部真相,但沒有公佈也沒有行動便銷聲匿。

都叫講咗好多呀...
仲有未完全公開D 之間有...既秘密
睇反應勁正,阿金再度登場好正
所以唔慌好睇
霸王色大平賣新世界開始多左人都有,
真正做到高手係戰鬥中加入霸纏。將霸王色用喺攻擊上面,而唔係用係嚇暈人上面。

凱多 路飛,攻擊帶霸纏 打到穿透攻擊破防
其他人唔識霸纏,只係鳩嚇。
睇落好多,但真係叫新既信息就淨係得海平面上升呢一樣,咁多集篇幅,又10分鐘倒數又各界反應拖咁撚多集就淨係講多左1樣野,其他全部係讀者一早知既

雖然我一早估到尾田唔會咁快咁突然就講哂800年前啲歷史出嚟,重要野一定留打伊姆入回憶講架喇,但係你花咁多集數(淨係10分鐘倒數已經用左幾集)講咁少新信息我真係有啲炆炆地你不如唔好搞咩倒數唔好搞咩世界反應拿拿聲畫完個廣播完左呢part入下一章講啲讀者想知既野啦
基本上早幾集講完場戰爭未結束,話d一族入面有唔知咩然後比5老星cut左個廣播嗰下已經可以完左件事,但去到1120話仲係度廣播緊,然後仲要係冇新野聽講緊廢話
反而我覺得尾田畫貝加龐克最後廣播同時,串連世界各地,再加交代埋主線劇情發展,已經好犀利,營造到成個世界都一齊收聽/觀看直播,呢個鋪埋真係唔易

唔一定要有新信息先收貨,唔拖沓,睇住世界各地各種反應其實箇中埋藏好多驚喜,例如水之都係入夜,阿金等人係蜂巢島既出現(意味加入咗黑鬚子)...

要留意返,有好幾話得13頁,仲有三更一休,之前合刊定再不停休刊,可能咁令你覺得成個直播好漫長
等佢講解惡魔果實嘅由來
你之前已經知道有母神烈焰?
你知道點解雷神去搵無限大地係要向天上搵而唔係落下面搵?

未到呢篇連貝加龐克係咩樣都未知啦,呢個角色貫通成個故事好早已經講緊佢,世界第一天才

熊個故事都條呢篇先講,又係重要角色,但之前唔知點解佢會係香波地幫班超新星
亦唔知點解佢會比人改造成機械人

甚至大家連五老星到底係咪真係打得,定只係最高權力廢老都唔知
其實嗰幾個老僧單挑打唔贏佢
係三條友排陣先勁 真正要打贏佢聯手圍鳩佢就得
不過張無忌自己懶係正義唔做呢D野
梗係因為勁
再加其他野
佢啲船員知架嘛
D = 反清復明

以前印喺腳板底,但要剥鞋去辨認太麻煩,所以改左擺喺自己個名度

Sorry, 自膠
講緊廣播內容,你講嘅除咗雷神向天搵外同海平面上升有關外有邊樣係廣播裡講?全部係廣播外提及/發生嘅事
九唔搭八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞