One piece 海賊王 第1120話 情報+討論

300 回覆
8 Like 18 Dislike
羅拉個老豆個陣都已經死埋
邊個有夢想, 又死左人嘅人, 就可以有D 字
政府想將羅渣嘅D隱瞞

屌,所以咪有必要用呢十話將讀者知嘅嘢向op世界嘅人講囉班友又話拖
本名是「葛魯·D·羅渣」(Gol·D·Roger),但世界政府為了隱瞞D之名刻意稱他為黃金·羅渣[1](ゴールド・ロジャー,Gold Roger),使不了解D的世人也這樣稱呼他
凱多大媽夠大啦,不死不滅
要輸一拳就輸
佢嗰D字咁我哋點知
我想知道底讀者係幾時開始知道佢係有個d字
我自己都冇留意
路飛 卡普 龍 個D好似都公開架喎
羅傑同白鬍飲酒回億
至少御田回憶嗰陣有講
然後羅渣話是鳩但
原來咁後㗎咩,印象中細細個睇亞視播,開頭介紹好似有講個名有 D。
旁白係嗌 葛魯多羅渣
禦田咁後㗎咩,我真係好早期已經知道佢哋有嗰D字
會唔會係空島上面佢個名有落到嗰D字
啱啱上網google,原來第一次知喺磁鼓島

羅傑是首個登場的D之一族。不過直到磁鼓島篇才得知他的真名。這也是首次暗示D代表的某種含義,而羅傑和白鬍子的談話也確定了D不只是一個首字母。
羅傑似乎不喜歡「黃金羅傑」這個名字。

角色設計
羅傑的姓名由來自兩個詞彙——「黃金」和「海賊旗」。
姓氏「Gol」和「D」源於「黃金」(Gold)一詞。
名字「Roger」的由來是「海賊旗」(Jolly "Roger")一詞。
D你老母
但係其他人都唔知D係咩意思, 有乜好驚訝
御田回憶果時登場
都只係話大海賊 哥爾多羅傑
但去到做左海賊王先話佢係D
不過呢話都叫做比世人知羅傑係D
出咗海=走得甩係咩觀念 雀同骨馬都識飛 速度又快 點會追唔到

因為御田回憶翻睇過幾次,有啲印象
之前有冇講話係Gol D. Roger就冇乜印象
屌你老母咩 唔理有冇講過啦
全世界讀者都知 Roger 係 D 啦 on9
睇左生肉好似唔差
正又可以拖返一年半載 將千一集讀者知但海賊王世界唔知既野再講一次
如果D係一個民族咁睇呢
咁都唔知意思 有咩好驚訝
好似原來劉德華全名叫 Andy. D. Lau
你咪覺得佢中二病 唔會覺得驚訝嫁
算啦 佢地覺得拖就拖啦 無謂嘈
呢d野好主觀 自己睇得開心就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞