高質男打算獨自養大小朋友 港女熱議: 高質男不缺愛 當女人「加熱飛機杯」 高嫁風氣有惡果

192 回覆
221 Like 58 Dislike
同過好多富豪拍拖,但無人娶佢,因為佢無乜讀過書
其實好多有錢人都係咁
係傻鳩連登仔先覺得有錢人唔計較
有錢人都係睇性格,有D人1蚊都同你計到盡
而家啲傳媒係咪已經習慣搵個人上網作文之後放上連登再作單新聞出嚟
真,個個大學連take個gender studies 101都冇就出嚟大大聲講錯嘅嘢,仲騎劫埋女權個名,男女都係
屌你咪講咗呢個父權傳統制度壓迫嘅男男女女咪即係父權社會囉,你盲?一路都話要男人埋單有責任洗多啲錢喺頭家度係父權,因為佢付出多自然都覺得自己entitled to「揀貨」,有啲人識得學你咁講脫離個遊戲咪就係冇再比父權制度影響得咁深,咁咪係好事囉。你自己睇下咩撚嘢係女權,再比較下香港個制度同女拳撚講嘅嘢咪知香港乃至亞洲嘅普羅大眾誤解得有幾離譜
我覺得如果佢淨係喺身高睇到一個人嘅價值算物化。但我覺得現況最大問題係,明明身高對一個男人會唔會係一個好伴侶其實冇好大關係,點解咁多人都睇得咁重要?當然有人會話係佢自己preference,但當咁多人都有相同bias嘅時候其實會唔會係佢哋嘅擇偶條件有比傳統父權社會影響到?好似男人要高大威猛去打低其他同性先可以吸引同爭奪異性,而呢個單一地定優劣嘅方法令到女人都認為越高大威猛嘅人就係越好嘅對象。但依家呢個年代我哋都知道唔同人天生就有唔同長相上嘅特點,都會喺唔同嘅部分有自己嘅長處,唔一定係大大隻嘅先係男人,人生點為之成功嘅定義唔再係咁單一,因為好多人都開始明白唔同人原來係可以因著自己長處同興趣而各有追求,唔係所有人參加緊同一個比賽項目,喺唔覺得自己需要樣樣同人鬥,驚自己會落後於人嘅情況下,我相信女性都會開始放低你講喺世俗定義對身高嘅執念,諗下自己其實真正鍾意啲咩,到底喺一段快樂同健康嘅關係入面what really matters. 喺兩性關係上,父權嘅影響唔完全係由上而下地employ,每一個個體都可以由解放自己去作出改變影響翻個社會風氣。
交友app 250蚊食lunch 一個人好貴?佢揾30萬一個月,咁真係好姑寒
唔值就唔值嫁啦,俾得起就要俾,咁你係唔係每個乞衣問你拎錢你都俾?
有性病臭臭地先好屌
都係環境造就某啲性格嘅人係勝利者
而呢個環境又係所有人一齊去創造
因為你銀包唔夠厚囉
Same feeling

我前老細飲奶茶會格價,依家老細話大家樂貴,2個都at least 幾舊一年
咁ons 你情我願條女係咪叫fuckgirl?
睇第一段都知白卡
邊有律師文法咁差
咩叫高嫁
條女唔值

所以我慣咗直接約女上我屋企算
慳唔少又舒服
其實之前都有女人有錢買精生仔
唔明篇文wow乜
其實之前咪有有錢女人去外國買精生仔
我唔覺得呢件事有問題
其實之前咪有有錢女人去外國買精生仔(香港大陸都有
我唔覺得呢件事有問題

好多有錢人都怕比人攞細路仔要脅要錢,呢啲野不分性別
無晒saving保險唔知有冇買
個頭搵個代母生咗件(有時一炮過仲可能2/3胞胎)
老豆老母有病就仆街
細佬仲喺外國要供書教學
老老實實我見類似你呢類(男女都有)
10個有5個係眼角高,剩餘5個係根本唔識相人

之後就怨自己做咗仆街磁石
呢啲有錢人實幫細路買晒保險,教育保果啲
同埋衰極仲有爹爹嫲嫲/外公外婆back up
太長唔想睇
有冇手足幫手總結下個中心思想
其實無論有錢佬定有錢婆都怕被另一半分身家
直接買精生/搵代孕就算有人權問題,
都一定會成為大勢所趨,
畢竟唔係個個有錢生bb,有錢果啲又要怕騙婚分身家
代孕實會變成一個好多人想試嘅選擇

差在要點喺法律上保障番啲代孕者,因為好高風險,同埋有啲仆街見生出黎個b有問題就唔理唔攞番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞