普通人健身練到咁既力量要幾多年?

149 回覆
9 Like 73 Dislike
認真答 有底子轉健力program 1年

由0開始,一星期4-5日 起碼 2年半
咁你咪話天賦唔差+接近比賽選手既訓練先做到
普通人你都識講範圍大 咪即係問緊以大多數人既天賦練唔練到

你自己話認真4,5年做到 咩叫認真你又唔撚知
我轉個講法 問要幾講究 你就話邊個唔講究 on9
我問問題就係想拎個expectation 我覺得佢好勁 我都想練到咁勁 但普通人好難好似運動員咁練
如果要選手咁練先可以達到 我就降低expectation 有幾難明?
好地地覆你 無啦啦係度發神經
做乜撚野 打完steroid狂燥發作?
我本來就新手 個po人人講野都正正常常
得你響度發病亂吠死返出去啦
都係
所以真係要揾啲好教練
我其實都預好多年
我睇香港個record 66kg係525
500已經好top class
咁睇既話 條片果個人80kg重應該差唔多?
唔洗理佢啦
好似食左屎咁
真係齋睇都睇唔順眼條傻鳩
佢compete 果時好似玩67公斤級
依家退役可能重啲既
525係舊會?而家好似唔少人破到
你睇返香港USAPL u67.5 記錄係超過600
依家啲後生愈來愈勁
Ig 見過有條友仲瘦過佢,扮清潔阿叔
單手舉起人地大隻佬都舉唔起嘅重量
完全係崎玉去做體能測試個個畫面
啲鬼佬O晒嘴
個條友係世界級deadlift好手嚟,曾經嘅烏克蘭奧運選手
討論Big3不嬲都要有身高體重做前提,如果唔係比賽點會分組,你試下搵個操咗兩三年嘅70kg底去拉200kg將近三倍體重,咁仲易唔易。講你班友就兇狠,入到gymroom推得起100kg bench press ,200kg對上deadlift嘅人一早俾大把人望住啦
我諗佢講嘅大把係講緊有認真練,甚至有比賽目的嘅人姐
不過我都認同,如果放到所有做gym既大眾,推100拉200已係好亮眼既成績,事實一般commercial gym推餅半拉3餅都少見
Why 要咁串
邊撚到有玩奧運, 玩邊屆? 吹得就吹
bench 100兩年有啲難啵
難怪你咁亮眼
肌耐力嚟
漏左重點

重點係不換肩

牙平不喜歡你呢個言論
你又知佢冇飲
問緊普通人啊,習大大係天才嚟,點可以同普通人比
九唔搭八人地問緊幾多年呀
發現弱智
睇YouTube social media好似好易
但正常做gym好少見人拉4餅,一星期都見唔到一個
普通人無啦啦自己練既話應該一世都唔會到
同學一種外語/樂器一樣
得閒做下,唔長年同岩既方法,consistent無間斷咁練,係去唔到
認真答你☝️🤓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞