普通人健身練到咁既力量要幾多年?

149 回覆
9 Like 73 Dislike
https://youtube.com/shorts/Fxm2wl2FKEk?si=YOmz8QyGHuDBuMuD

睇到O左
佢體重望落比盡80kg?
掉過頭果下唔計 要練到三項500kg咁輕鬆
要幾多年 同埋咩訓練方式?
問習近平
200斤麥子十里山路
認真答你:progressive loading
認真操+有人指導我覺得至少兩三年啦
硬拉200好撚勁。。
最勁應該係squat
deadlift 200大把人做到
need to get some juice?
當你75kg 認真練健力
Bench 100 兩三年内有機會
Total 500 四年五年應該做到

利申9up
人地真肌肉
唔係傻尻奶粉仔
人地選手練十幾年 squat deadlift都遠超200呢個數 睇到O左都好正常
公道
佢啲動作好明顯係玩olift
普通人健身幾多年都唔會練到
Load到咁上下就會卡
假設80kg 佢深蹲DL講緊2.5倍體重仲係輕鬆
應該要專項訓練?
都要睇體重
佢80kg我都覺得無
可能70左右only
好難講
睇天份 投入程度 等等
差距可以好遠

一個天份極差可能成世都冇total 500
Meanwhile一個天份極好有可能跟個最普通既健力program兩年內做到

跟頂級教練同自學亂試又唔同
飲食休息得好vs差又唔同
體重75kg 而家deadlift剛剛PR左240kg

練左接近10年
做gym做左兩年,跟健力program接近一年
依家total 455
應該算係正常增長速度
大陸最多騙子,點知係咪真係200kg
大佬啊 都話人地係選手 你知唔知咩係Olift?
人地玩舉重 成個運動都用到下半身 點樣唔專項訓練??
有無得分享下?
我跟緊531 program
Keep住都有進步 不過睇唔到一年兩年內可以500
佢係退役選手 藥果啲應該都停左
呢個水平應該遠未到佢巔峰
呂小軍果啲深蹲3.5倍+體重

條片個水平都唔少人可以達到(未必有佢輕鬆+體重高啲)
上面巴打PR都大過呢個數字
我係好奇要咩類型既訓練先穩定咁慢慢上到個level
每8week test一次PR
睇下可摸耳+10kg
Btw bp 真係好撚難
其實唔難
你去重力室較2倍重力練
唔洗一個月就舉到
屌 咪答左健力囉
你話要total 500 你又冇話唔計bench 即係要做bench啦
咁咪即係健力囉 而家香港健力67.5嘅選手日常訓練都做記者緊200up+200up+100up啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞