普通人健身練到咁既力量要幾多年?

149 回覆
9 Like 73 Dislike
佢唔係普通人中國舉重省隊級數
屌 咪答左健力囉
你話要total 500 你又冇話唔計bench 即係要做bench啦
咁咪即係健力囉 而家香港健力67.5嘅選手日常訓練都做記者緊200up+200up+100up啦
如果你想新手一兩年內到500既都幾難係自己操除非你真係天賦極高同本身唔太輕磅

但我覺得普通人跟個教練加自己認真啲,兩年左右去到500係正常
我應該先岩岩好500
我自己做左一年鬆啲
摸索左好耐先識做deadlift同squat
原本就係落gym做三項3x5
最近先開始跟個正經啲既periodization program
睇下可唔可以keep住進步
我知 我意思係d detail
輔助項 組數 周期果啲細節 要去到幾講究
因為500應該唔係普通人自己progressive overload就load到上去下話
練力講天份
比到detail你就唔會係度答你啦 同你講埋7點早飯食麥皮 12點食鷄飯好唔好? 九唔撚搭八
練左3 年就510
Bw 由80 上到90
踏入3 年開始傷左跌返4百幾
依家一般gym 大把人推2餅reps 蹲3餅幾 拉4餅+
咁你就收嗲啦
鬼唔知健力練力咩 鬼唔知健力選手練到咩
講緊普通人 非專業訓練 要到幾認真先做到1.5/2.5/2.5 (80kg計同條片差唔多 佢Olift唔練bench會細力啲)
食乜撚雞飯你就九唔搭八
原來你咁重?
睇片唔似
巴打有料
我照住啲531 program練
squat同DL每個月都keep住+5(無任何不適)唔知幾時會卡

上重量好似好易傷 好多高手都傷
我淨係夠膽係肯定動作ok既範圍下做
531我其實係753左右唔知得唔得
我米八高bw 有返咁上下
問埋啲傻閪問題九唔搭八 我問緊你係唔係要知道要咁清楚連食咩幾點屙屎都要知 完全抄曬就會做到同佢一樣total 500呀
輔助總數週期細節你去wechat搵佢本人問囉傻閪 佢會上連登咩?同你講清楚每個禮拜front squat 183.5kg 20組好唔撚好呀?

你搵個奧舉選手total 500嘅片攞出嚟講sbd total都唔知咩用
普通人個範圍咁撚大 咪睇天賦囉 咁撚簡單兩個字 郁下隻腦都知啦 點撚樣答你輔助總數週期細節呀?
你嘅認真係每日收工去做一個鐘就係好認真
佢嘅認真係起身食野朝頭早練一轉 夜晚練一轉
仲問要幾認真先至有 乜認真可以評級㗎咩?87.65分囉好唔好?
有邊個玩競技運動追求最快進步嘅人唔撚講究呀?戇鳩鳩
練習都係其次
休息瞓覺同飲食難啲仲洗唔少錢
一個唔好彩病左又跌progress
我squat 得一條
以為你係高瘦果啲
傻閪樓主問埋啲傻閪問題
問呢啲等同於問人要花幾多時間心機就可以好似李嘉誠咁有錢
「要幾努力」戇鳩鳩
有心練, 幾年就得
香港真係難啲 太多教練唔識教
搵個幾個都係俾feedback 佢都係唔識調整
剩係識叫你信佢 執完個動作成績倒退
中一兩次伏至少都浪費左一兩個月

如果跟到好教練 又有返咁上下體重
應該兩年一定有500既

其實一般人要上total 500
體重(肌肉量)先係重點
我體重輕玩66kg weight class
呢啲體重要上500都幾難同睇天份
佢有條片講選手練深蹲嘅專項program 以一年劃分為三定四個階段咁練
但個program本身都要求一定嘅訓練基礎先好去run 否則新手好易傷
師兄係有心練嘅可以跟 而普通嘅健身program應該唔會做到佢嘅效果
Btw 手抓力條片有講佢而家80kg (好似係
除咗訓練年資肌肉量 訓練方向內容,仲好睇天賦,人地玩舉重國家隊 靜態身體天賦都一定係好適合舉重,佢啲身材比例 手短腳短腰長 淨係個力矩做功距離 呢一個天賦你點練都彌補唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞