想講下點解唔應該支持直接將uber合法

159 回覆
15 Like 367 Dislike
所以活躍用戶應該要由3.8億上到5.4億先叫啱數?
同意部份你所講 臭港一個彈丸閪地 太撚多天生祖宗非帝皇同真正名門貴族既土狗但極度自以為是自帶on9氣焰既螻蛄螻蟻 好中意show off同覺得自己係人上人 臭港人口過剩 需要減少返2/3人口基數先多返d正常優質既人
點都跟住GPS行唔洗煩
你睇下佢覆你都9唔搭8
唔係應該因為多咗人搭Uber就會少左人揸車咩?
市場應該係會自己調整 太多Uber 佢哋自然會搵得少左 令到少人揸左 掉返轉 佢哋搵得多就代表有需求係到

Uber係香港都咁多年 一路都以為+覺得係合法架啦 係今年啲dc9唔知發咩癲係到吵 先知原來唔合法 但係啲人咪又係照揸 真係比人罰可能一隻手都數得哂 你衣家先講話會多車塞車
香港700萬人 係唔係700萬人都鍾意揸車先講得
除咗夜間啲partime 司機,全職的士佬既我真係好少遇到係唔識路,轉續三年日日揸乜都熟喇至少佢唔洗開高德
話唔識路想拒載姐
至於uber, black就少問題,因為好多都係全職司機拎公司車開工,但part time 個啲...睇人喇
呢到係連登
佢地想點就點
車位嚴重不足
仲叫人出車渣uber
抄牌要接幾多單先夠數

保險又唔考慮
商用証又唔洗
總之有車坐就得
連登就理得你死

考慮下實際條件都比人屌
唔使比車租 比車主鍊住春袋
自己買車開支大好多, 冇得比啦
其實要做果d人已經做緊 。 唔好on9.

講買車成本:出架T車 月供3千 。 揸Uber 月入3萬起跳 。 單眼佬都識計既數 。

講養車:
要做既人,有方法養車既人,一早做緊 。唔係話你立法批准唔批就可以無視呢個成本 。

講風險:
要做既人,個個都已經明白比人捉既風險 。呢個風險係有任何立法之前根本係微乎其微 。

樓主純粹on9 仔 。 出post 冇用個腦 。根本睇唔到合法係多左人做既誘因 。
反而你話禁左 可能有人會quit 仲合理 。

本身就已經阿豬阿狗揸緊 。唔好係度傭人自擾 。
樓主一律當睇唔到,總之就係支持政府規管uber

咩話?規管左dc9先? sry又睇唔到了
德國同西班牙合法左uber之後 uber司機無顯著提升喎
條街咁多車仲uber合法?食屎啦
得啦DC9,而家唔係作文考試
唔駛寫d公廁格式 “唔係唔讚成,只係乜乜乜”
屙屎唔見你唔記得?
佢個數據係註冊數據,常註司機得1萬咁上下仲要包埋Uber taxi,我估佢仲要吹大咗
你點樣合法會即刻幾萬人衝去做啊
合法咗個收入9成會再跌一大舊,因為間公司要好多額外成本,根本唔會好似你咁講會好多人去做,你估真係好好做咩
而家uber就係彌補dc既欠缺同問題,例如啲雞腳單,啲山旮旯單,uber唔係全職基本上睇唔到行程時間方向,一定去接,另外就係外國客,外國用開uber咁方便,apps都唔使換又用得,呢啲一定係優勢過Dc,而家只可以望合法之後個經營條件同環境唔會差過而家,差過既話只係司機數量斷涯式下跌,就算你無限發牌都一樣無人做
宜家uber 咪營運得幾好,無需要規管
市場會自己調節架啦
太多車唔夠單 搵唔到食自然無人做咪會少返啲車
太多車又夠單 即係啲人寧願塞都要搭
公共交通工具就要減價吸引多啲人搭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞