想講下點解唔應該支持直接將uber合法

159 回覆
15 Like 367 Dislike
講唔啱數之嘛
你啲有牌班DC9唔想交咩
根本依加啲車都唔係自己揸
高位入個時一個牌講緊幾百萬
樓都買到層
依加正苦肯唔肯用當初入手價收返
澳洲咪無 仲uber的士大和解
門邊要放返本
地圖王 / 香港街道地方指南
但最新版係邊年?
考的士駕駛執照除咗考路線,仲有考的士法例同高級版嘅交通法例

咁做Uber 同 要考返接載乘客嘅相關法例都唔應該?

筆試咋woo
不如樓豬開返個中學生應否談戀愛啦,咩都我認為我覺得,的士牌夠跌咗咁多啦,咪又係成堆的士無人租
樓主曬氣啦
係連登 仲要時事台想討論的士
一定一面倒盲反

不過我覺得合法左驚塞車呢個問題唔難解決
定係某D時間合法咪得 例如夜晚9點後-朝早6點
最好引入埋大陸果D 平台落黎
又可以帶動埋夜繽紛
收皮啦UBER9 , 而家係要滴滴呀, 你出到牌先講啦
咁到時支唔支持滴滴?
明明係規劃問題 學下新加坡咁
車牌好撚貴但限你渣幾年 之後要繼續比錢先有牌可以揸咪得 咁就搞掂私家車問題

然後收番的士牌 然後重新分配相應數/比例嘅的士&uber牌
的士uber互相競爭 優勝劣敗
DC9有遵守交通規則?唔撚係瓜 要唔要全部DC9再考多次呀

uber都係香港運作左咁多年?唔見有人話啲uber司機唔識法例?仲有高級版交通法例? 突然間擺上台?

btw 2024年仲要考路線真係笑撚死人 uber個apps有晒導航 唔跟佢路線行會扣錢 你估個個都可以好識DC9咁呃錢?
咁不如掉轉揸的士唔駛執照囉
的士有規管過咩? 拒載 ? 劏客? 冰封三尺非一日之寒
DC9自己攞黎 拒載無後果?劏客無後果? 依家佢地咪食返自己既果囉 有咩問題?
私家車攞出租車證門檻高好多,
車齡保險皮費報稅完全係兩回事,
唔會好似依家啲白牌車咁易做到
好撚癲 唔理3721總之就係反的士
本身uber taxi已經可以接單, 點解仲要買多部車
依家既uber真係走灰色地帶賺到盡
知唔知點解Uber 司機會比DC9態度好,最重要既係Uber 司機唔駛比premium 既車租(DC 牌費引起既租)
做Uber 司機,本身有車,岩mood 既開下工,唔岩mood 就收工
做DC9, 未見官先打八十大板,未賺到錢先比租,唔岩mood 都要照開
正如做保險一樣,commission 唔會迫到斷6親,但quota 要追就會
你又要玩發牌制度,咪即係又引入未見官先打八十果套?
乜撚嘢戇鳩邏輯
點解Uber合法就一定多咗人揸Uber?
買車唔駛錢?養車唔駛錢?個個都無工返得閒揸Uber? 個個都中意揸車㗎?
樓主真係冇讀書

自由市場下既自發秩序永遠最有效率,最有質素

相反政府干預自由市場無限制規管只會愈搞愈衰
三色的士加埋萬幾個牌都大把吉車放喺度食草

你認為Uber合法咗會多幾多部新車?買新買做Uber,同做義工冇乜分別,幾時先回到本?

買二手車嘅話,其實路面唔會多咗車

仲未計香港養車成本咁高,月租停車場想租都冇,要排隊要抽籤
其實搭得多uber都會想uber司機拎牌
大把靚仔出架錢七做uber,又唔識路,開住高德開晒聲咁,煩到仆街
發牌制度其實就係政府想搶錢搶蛋糕分配既權力
取代晒啲的士 條路就無咁逼
外國野唔比合法好正常,但滴滴唔同血濃於水
dc9你地注定比時代淘汰
親身感受係的士司機唔識路嘅機率高過uber
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞