想講下點解唔應該支持直接將uber合法

159 回覆
15 Like 367 Dislike
有就最好啦
都想知uber點係有國家政策下吸引到更多人入行
借助左d咩條件,當地的士又有咩反應
阿豬阿狗揸都無所謂啦 平時都咁上下 多個選擇無妨
樓主嘅諗法係只要合法
啲人就會即刻遲咗自己份工,出部車,走去做手續,揸uber
的士係現有產物&已經有牌照需要規管
點解唔係規管左的士先,做個示範俾網約平台睇
全世界都係咁營運 香港為左DC9就要搞咁多野?
DC9你老豆呀 岸鳩
咁講 揸uber應該就唔洗辭工做既
有咩國家既網約車合法係冇規管?
合法化左反而車先會停止增長

因為合法化嘅話收入就會低左
uber司機必須考得的士牌?
同埋咩叫為左dc9
睇清楚人講野先啦on撚9
多人做就會對消費者有好處,你睇大陸宜家網約車飽和,個價錢平到,就係因為有競爭
所以有咩國家合法左之後係多左人入行?
講緊同未合法之前個比率差好遠果隻

咩政策 呢d更多人join左uber既國家揸車成本有無香港咁高?泊車位又幾多? 當中幾多uber car,uber bike?
有無反例,反例原因又係咩?
咁油錢 車位呢d成本殷
你平極有個譜

車多左,車位會唔會多左?
香港d地出名貴
其實重點係政府唔想多左車啊 (睇下佢d道路配套政策)
市場決唔決定,離唔離場根本唔關事
你多左車阻住佢坐車出入啊
依家有人反對規管咩? 又考牌又限制數量抬高門檻 最後無人揸uber 得益係邊個?又咪DC9 屌你老母

成街uber 咁撚多供應 邊有咁撚多需求呀 依家uber司機可以單接單? 市場養唔起咁多人自然伯淘汰 市場自己會適應
總之DC9獨大就屌柒佢老母 揸車既有邊個唔憎DC9 坐車既邊個唔憎DC9
重點咪就係呢個囉
都唔明有咩咁難明 又dc9又盛
政府基本上係焗住發牌俾UBER
而家UBER 其實係 = 捉唔到既白牌車
人地團隊係有哂計劃捉到你漏洞先入來
所以只有發牌政府先可以管到佢同可以出師有名規管UBER
然後每年UBER 又要每年KEEP 住個牌費俾政府
加上呢D 係政治野來
你名你叫DC9, 年年總會唔係搵政府R 著數 拎資助就係加價, 講到好似政府有份咁
UBER用司機自己車, 齋呢樣野都煩少過的士
2024年你仲未搞清楚
新香港要合法嘅嘢你支唔支持都會合法
規唔規管係體制內嘅人決定唔係你普通人講
所以唔好網上發佈言論煽動妨礙政府施政
我支持直接取消的士牌將的士變成白牌車,可以自由定價唔駛再按錶收費,令競爭完全市場化,d覺得自己揸程車值300蚊嘅咪收300囉,覺得做平d可以做多幾單嘅咪做8折7折囉,各取所需由市場淘汰,又唔駛再交租俾牌主,三贏之法
甘照你甘講依家冇申請牌照既成本唔係suppose更加多人做uber咩 點解反而合法化成本高左更加多人揸 仲要比政府監管 唔係有成本冇人做生意 係點解成本高左同多左監管更多人揸 成世人未比人管過?唔係諗住講埋哂啲咩比政府監管安全啲果啲9屎野吖麻
認真討論
樓主係DC9
咁考返個的士牌,買返份商業車險都好合理吓話
保險一定要啦 無討論空間
考個的士牌做乜撚 gps導航咁撚方便 你估依家90年代?2024年啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞