想講下點解唔應該支持直接將uber合法

159 回覆
15 Like 367 Dislike
命運計劃
一出世check你DNA確定你適合一世揸的士
入左場但可以離場
唔係入左場仲會死做爛做 油錢泊車錢抄牌錢都係錢黎
的士咪又係政府規管
我意思係
離場係結果 入左場係過程
過程中交通網絡已經收收地皮
你作為一個道路使用者 都唔會想經歷個過程
將"可能"刪去
有邊啲網約車合法國家係冇規管?
我只係見到好多人屌點解唔直接將uber合法
所以討論下點解唔可以直接合法
市場會調節
調節過程中已經嚴重影響道路使用者
如果交通收皮既話 d人就自然會離場

同埋塞到媽西既話d人就唔會想做uber架啦

搞到個交通網絡咁脆弱既咪又係政府
諗咩都冇用,
政府依家只係想要俾牌滴滴,再另外諗計仔去益痰喟豬建制呢班人,再諗點樣唔俾反對派人士做呢行。
想話政府有規管=/=做得好

一黎政府唔係民選,二黎政府係咪以市民既利益做依歸 既做法又會唔同
如果交通收皮既話 d人就自然會離場

咁點解要等啲人發覺唔對路自己離場?
點解唔係唔對路之前做好規管?
點解作為一個道路使用者會想經歷呢個過程?

搞到個交通網絡咁脆弱既咪又係政府

所以人地而家咪傾緊點規管
令到交通網絡唔好收皮囉
政府有規管做得好唔好我唔知
我淨係知唔規管一定收皮先
成篇文都冇提過的士牌價,知唔知邊個最多的士牌?
譚惠珠?
最冇規管就係的士
的士佬自己做老細
拒載 兜路 犯濫收車費 逃稅
咁你話規管左D咩先?
比個2024黎睇下
就係個價太撚咸 而家寧願返麥當勞都唔做

利申:前uber司機
規管uber 應該同的士有冇規管係冇衝突
點解唔規管uber 再規管埋的士?
咁點解要等啲人發覺唔對路自己離場?
因為唔係個個都咁有前瞻性會預計到交通收皮
點解唔係唔對路之前做好規管?
個規管又係咪由市民既角度出發呢
如果唔係,咁有好,定無好?
點解作為一個道路使用者會想經歷呢個過程?
其實都唔係第一日既事
講真你個交通網絡咁脆弱既話,好心做多d實事,整好d個網絡,唔係搞鳩d使用者當然緊係搞鳩人會易做d
要做uber嘅一早做咗, 唔使等合法.
其實真係要多謝布魯圖, 懶正義咁去放蛇, 搞到全港市民對的士行業反彈, 睇下的士的交通意外導致傷亡及死亡多, 或是網約車的交通意外導致傷亡及死亡多, 就知道香港的士有幾不堪.
另外想問一樣嘢, 又話的士業組織咗一對放蛇特攻隊, 想問下而家放蛇情形如何? 好似冇曬聲氣咁, 唔撚係大大聲, 後面就縮撚埋, 我好撚想放蛇呀,*你老母
咁不如規管左的士睇下你做成點
做得好既咪成套copy過去uber到囉
因為唔係個個都咁有前瞻性會預計到交通收皮
咪姐係就咁合法唔係一個可行既方法
其實你都同意架喎
所以咪要由政府去做事前既規管囉
當然佢做得好唔好係另一回事
無話就咁合法係唔係一個可行既做法
預計交通收皮係按你意思講咋

一日未推都唔知會/唔會
呢d我地自己鳩估je

政府既規管,都係果句
「又係咪由市民既角度出發呢
如果唔係,咁有好,定無好?」
依家uber香港聲稱已有十幾萬架車登記,有幾多真係會做?好多做幾程食咗個獎金計過無數圍就唔做啦
而家滴滴落左黎香港啦
點解你覺得有滴滴就會冇的士?
uber合法左的士狗全部買車揸uber點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞