想講下點解唔應該支持直接將uber合法

159 回覆
15 Like 367 Dislike
阿豬阿狗都可以揸私家車搵食,一定會多左好多人買車揸車,一黎入行門檻低 同時可以滿足啲人對揸車既興趣。

想講條街已經夠逼,成日塞車,都未計到時一定會多左違泊、阻塞交通、停車場供不應求等等。如果uber合法左 想像唔到香港既交通會變成點。

所以合法既話 都應該要有相應既規管,例如要有出租汽車許可證、要考筆試(類似的士筆試)+司機證等等去提高入場門檻同埋限制數量。再加埋uber taxi、的士車隊、其他吸引更多後生入行既方法去提高的士既服務同質素,咁已經可以滿足到而家香港市民既需求。
樓豬DC狗??
驚大家淨係睇標題唔睇內文+選擇性忽略某啲字眼
利申返 本人唔係唔支持網約車合法
只係唔支持直接uber以而家既營運方式合法
用下腦咁難?
其實好多地方都要uber司機拎牌先揸得
不如人民公社式咁由政府決定咩人要揸dc
揀左佢就一定要做呢行,迫到佢考到合格為止
到有牌喇,Dc9開工唔直接袋錢
而係政府再平均派番錢比大家
咁搞法實限制到數量同質素,一定唔會亂
包冇樓豬講啲問題
司機有牌+架車有牌 先做到個規管效果

想講條街已經夠逼,成日塞車,都未計到時一定會多左違泊、阻塞交通、停車場供不應求等等。如果uber合法左 想像唔到香港既交通會變成點。

岩,所以應該uber合法化然後的士全部拎去劏
唔洗出嚟洗地喇
冇人會撐你班DC9
可能最終唔係俾Uber,而係放滴滴落黎
用下腦啦 想講下點樣合法會可行啲 都比你屌係dc9
Uber係香港十幾年 政府都唔理
Didi高德一落黎就話要傾下點合法
知咩事啦
合法咗有問題再執
迫死咗車主牌主同譚惠珠先
阻人搵食,猶如殺人父母!
應該拉晒班DC9謀殺
有問題左點執
到時多左幾萬人買車想做uber
跟住政府行出黎話規管到得返1萬幾千個
到時啲人又會出黎屌政府
當然而家dc9搞成咁係抵死
中國最大網約車平台滴滴的財報顯示,從2021年3月到今年3月,中國年活躍司機人數從1300萬增至1900萬,增幅43%;但期間活躍用戶僅從3.8億增至4.1億,增幅不到一成,司機人數供過於求,生意難做。2023年12月31日
直接將uber合法 對而家既uber司機都唔一定係好處
阿豬阿狗都可以揸私家車搵食,一定會多左好多人買車揸車,一黎入行門檻低 同時可以滿足啲人對揸車既興趣。

>> 多左人揸, 姐係生意小左, 市場會決定架啦

>> 不嬲老細車都係唔驚抄, 姐係阻嚇力唔夠, 姐係正苦做唔能到野, 搵食車比你抄完, 分分鐘白做

所以合法既話 都應該要有相應既規管,例如要有出租汽車許可證、要考筆試(類似的士筆試)+司機證等等去提高入場門檻同埋限制數量。再加埋uber taxi、的士車隊、其他吸引更多後生入行既方法去提高的士既服務同質素,咁已經可以滿足到而家香港市民既需求。
咪撚on9, 咁多年uber小咗幾多人揸你知唔知?
點解會一合法就突然好多人會申請先? 多幾萬人?
而家唔係uber頭幾年黎香港果陣咁著數
食水深咗勁多, 司機只係啱啱好夠搵食
當你合法咗, 成本增加咗, 根本只會更少人揸,
而家都話dc+uber先係啱啱好夠供求,
突然無咗一大堆uber你咪睇下個供求會點,
政府一直唔嚴打個原因就係咁
佢亦都唔會想一刀切, 因為知道一切就會有其他問題出黎
到時多左人揸,係咪多左人搭先
如果唔係既話,咪一樣閪
多左人揸=/=多左人搭
試下睇清楚先
點解會理解左會冇左一大堆uber?
而家講緊唔可以就咁將而家個營運方式合法

根據Uber 2022年數據,Uber香港服務自2014年起,累計行駛總距離達9.29億公里,較2021年增1.29億公里。另外,Uber曾於2021年11月表示,共有超過21.6萬名註冊Uber和Uber的士司機。
係啲的士狗不思進取先搞成今日咁嘅局面

啲車主又唔肯抌本,咁多年嚟啲的士都係甩皮甩骨 (依家仲有好多車主唔肯換小露寶)

人哋澳門都有 Alphard 坐啦

香港大把人畀得起錢搭的士或者call車服務, Tesla Model S 舒舒服服,MIFA 9,Alphard 撳個掣就有,唔使喺條街度食塵咁等,的士狗搞算吧啦

網約車要發牌,無可厚非,不過發牌數目一定要多
1. 市場決定要時間 啲人已經入左場 交通系統已經gg左
2. 多唔多左uber司機違泊 老細車都唔驚抄
支持發牌比網約車 但一定要有規管
呢樣市場調節㗎啦,你估uber真係好好做?幾萬架車個個無單你會走去揸?我剩係見過揸開uber轉揸的士,未見過揸開的士轉揸uber,重有你話塞車問題,啲Dc9等客永遠double park有位都唔會入埋線,重有就係喺路口等客,你想轉入路口就要行外線入,成日要成村人就佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞