想講下點解唔應該支持直接將uber合法

159 回覆
15 Like 367 Dislike
到時唔止uber啦 仲有高德滴滴岩岩先落黎
依家冇規管咁多年收左皮未先?我淨係見到DC9收緊皮

當然由政府或者社會角度睇要規管係無可厚非
但係用家角度係搭得好爽,最好就乜都唔好搞
但司機咪又係嗰班
你講既同我講既其實冇衝突

同意對uber最好就係乜都唔好搞
但係政府而家care既係高德 同 didi
所以合法係時間問題
合法左就多左人做架啦
到時有咩吸引到一批本身有收入既人會轉投呢行?

買車,買車保,入油,泊車 時間

真係咁吸引?
又唔係包賺
合法係時間問題je
又唔一定要支持政府規管既

當然你唔支持佢硬推你都吹佢唔漲
預計到交通收皮

即合法左就會有D人係街度亂咁兜?
你覺得係唔洗油錢唔洗比電既
行得太多架車都收皮
你覺得比得起錢既人會多左?
可以預計到交通收皮既係人多左唔係出租車合法
應該即時停止外勞先係
會坐既人點都會坐唔坐既人唔會突然坐
點撚樣交通收皮?
交通收皮就減少人口咩撚野優才應該CUT晒佢立即踢走
入行門檻低?
睇返其他地方既數據
網約車真係好多人做 特別係呢幾年
Uber / 網約車
司機自己車
撞咗架車就無得開工,理論上司機會謹慎啲
無交更/無固定時間交更
通常停低等 order

的士
通常租車
撞咗就租過另一架,唔係自己錯就一定唔讓
交更時間全香港的士服務大幅減少
週圍兜客,加重路面負荷
你啱
樓主的士狗
過主啦咪係到吠
對交通網絡有咩影響講左
唔想再解釋多幾次
This is lihkg 你唔係覺得我會好嬲好嬲掛
你有你吠 我有我認真討論
你係解釋唔到
係完全得你吹
係冇影響你講到有
門檻愈低咪愈難搵錢,一係就工作環境就愈閪

邊有咁完美架

點吸引到d無入行既,一野俾上面果舊錢出黎之餘仲要肯係繁忙時間同你塞?
你岩
知唔知一年單單抄牛肉乾政府可以有幾多收入
咁黎想倒我哋米
你肯定反中亂港嘅人士
你錯又唔見你收聲既
道歉呢?
冇呀~?
中學雞小組討論咁
樓豬up緊乜 uber合法化淨係會貴左 原本已經貴過dc9 點會吸引更加多人去揸uber塞死條路 同埋合法左申請牌照唔洗錢 果啲唔係成本黎?
香港會唔會多左人做我唔知
低其他地方既數據就睇得出
uber合法左會愈黎愈多人入行
做咩生意係唔洗成本?
有成本就冇人做?
可唔可以俾下d數據睇下
人地咩國家 咩政府 咩政策 呢d更多人join左uber既國家揸車成本有無香港咁高?泊車位又幾多? 當中幾多uber car,uber bike?
有無反例,反例原因又係咩?
洗唔洗做埋powerpoint比你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞