有大病之後﹐公司唔想同我續約

207 回覆
36 Like 342 Dislike
冇得咁玩好耐啦
產假敢郁即刻勞工處見
唔係2025先無咩?
你都話以前係貪contract高人工,先走去做contract

你賺左份高人工,有乜好後悔
唔怪得得你比人郁, 根本唔關你係唔係合約制. 而係你真係廢
做得contractor 預咗唔續啦 經濟差嘛
其實唔太明有咩問題
我即刻拎到MPF舊錢出黎仲好啦
撚知道我有無60歲命咩
洗到既錢先係自己既

Anyway
政府已宣布將於2025年5月1日實施取消「對沖」安排
同樣病假郁都係勞工處見
樓主依家第一件事,去私家醫生拎傷勢報告話喺公司太多嘢做暈低頸痛頭暈,

第二件事去勞工處開file,話公司因為工傷想炒你

第三件事搵律師幫你跟,拎十零萬出嚟回報一定唔止粗粗地開價250萬先。
MPF對沖返
想問下你點樣理解到我畀人郁
巴打係咪未訓醒
好多連仔30歲比人炒先話早知考警察

一句就end game
就唔洗法庭啦
下次比人拉
你一句話唔關我事睇下走唔走得甩
有錢你搵個作幫你打
打證據
請問樓主係咩病
唔係裁員都好都要俾長期服務金
要炒人上黎唔覺prem同合約有咩分別
你仲要上嚟開PO, 你唔驚有人估到係你?
呢個世界好細架, 勸你唔好搞咁多嘢, 你個case百分百無得拗, 傳出去無好處
長工都可以炒,等你病假完就炒
要搞一定要搜集資料
一定要證明到同你個病假有關
錄音/文書都可以

咁先有得玩落去
唔續約一定唔犯法
不過個殘疾
同白卡標準唔同

殘疾 (disability),就任何人而言,指 ——
(a)該人的身體或心智方面的機能的全部或局部喪失;
(b)全部或局部失去其身體任何部分;
(c)在其體內存在有機體而引致疾病;
(d)在其體內存在可引致疾病的有機體;
(e)該人的身體的任何部分的機能失常、畸形或毀損;
(f)由於失調或機能失常引致該人的學習情況與無此失調或機能失常情況的人的學習情況有所不同;或
(g)影響任何人的思想過程、對現實情況的理解、情緒或判斷、或引致行為紊亂的任何失調或疾病,
亦包括——
(i)現存的殘疾;
(ii)曾經存在但已不再存在的殘疾;
(iii)在將來可能存在的殘疾;或
(iv)歸於任何人的殘疾;
之前供落果d仲可以對沖
未能勝任都要有evidence
例如如果佢啲KPI如果唔係最差個個
好難說服到法庭點解差啲嘅有得續約
而又同佢嘅續約又同佢嘅疾病無開
https://www.deacons.com/tc/2019/02/19/when-is-failure-to-renew-pregnant-employees-employment-contract-unlawful/

是否違反《僱傭條例》?

除了即時解僱的情况外,一般而言,如果符合下述情況,自懷孕僱員藉醫生證明書證實為懷孕之日起至她的產假結束而應復工或終止懷孕之日爲止的一段期間內,根據《僱傭條例》,終止僱用該名懷孕僱員即屬違法:

該僱員按照連續性合約由該僱主受僱;及
她已給予僱主懷孕通知。
在本個案中,定期合約不獲續期不太可能被視爲社區中心終止僱用該僱員,因此並不構成違反《僱傭條例》。

歧視的議題?

根據《性別歧視條例》,如果基於一名女性的懷孕而使她受到不公平對待,即屬違法。

問題是不續聘該僱員的理由是甚麽?是否純粹由於社區中心業務方向的變更而導致員工角色的冗餘,還是由於該僱員懷孕(作爲部分理由或其他理由)而作出的决定?

如果社區中心基於可能性的衡量能夠證明不續簽該僱員合約的決定,純粹是由於裁員,而與她懷孕無關係,則社區中心並無違反《性別歧視條例》。因此,答案最終將取決於雙方所提交的事實證據。

只可以同你講, 唔係贏撚硬,
如果工作表現無問題,個個都renew,唔續佢之後請番其他人填位,咁就真係有機會中,因為根本無誘因去唔續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞