有大病之後﹐公司唔想同我續約

207 回覆
36 Like 342 Dislike
當初做咩同公司講咁多?話你冇食早餐暈咪算囉
你知唔知呢道係香港黎架柒頭
巴打講得冇錯﹐經過大病﹐先知道健康最重要
個分別就係郁人
contractor永遠係首位
睇嚟間公司唔係因為佢大病唔續約,條友本身就有病
直接去平機會問同投訴
大機會係可以用殘疾歧視條例
有案例大肚婆不獲續約,然後犯咗家庭崗位歧視條例
P.S.:殘疾唔一定係白卡,普通病都可以當係
香港邊有
尾國就有.告到公司破產都唔得掂
其實冇分別 長工咪又係一個月通知
所以話打工唔好放咁多感情落去
同樣perm同contract都有大病情況下就係

得你有大病請咁多假嘅話 就算你係perm都照郁你啦 所以你個情況其實無咩分別

除非你係公務員 咁就多多假都無人郁你
同埋呢家有個情況,個個有得續
係你冇
有大病返工是大曬的,唔可以亂黎
perm左你郁我有得賠錢
我仲可以周不時lam盡公司醫保claim埋我老婆條數
如果唔好彩入院我仲有私家房訓

分別真係好大喎
同埋係公司唔同你續約先有長期服務金比你
如果係你唔同公司續約係冇嘅
所以如果公司叫你比辭職信佢千其唔好中計
響公司暈低當然係claim工傷啦,
暈低跌落地一定撞親頭整親頸啦,

只怪樓主太天真唔識玩
hr 驚你幾年後claim幾十萬至過百萬工傷。

提醒你而家睇私家醫生claim都仲趕得切
一入到工傷你就免死金牌。

利申:有同事打返工打完卡五分鐘後心臟病發猝死,最後公司賠咗百幾萬
長工都會炒
產假都唔郁
依啲病假點解會郁
咪又係你mpf d錢
一句未能勝任已經end game
一定有得做
如果按照樓上佢地邏輯
大肚婆之後公司不獲續約,為咗慳啲產假
我又唔係炒你,我只係唔續你約
咁仲得了??
個個公司都咁玩大肚婆咪好蝕底?
勞工權益唔洗保障?
所以呢啲一定同佢去平機會同佢地死過

同MPF 錢有咩關係?
其實perm人地都會照搞你,一路chur你話你唔掂果啲
係睇對方賤唔賤,唔係睇你perm定contract事
僱主郁 perm 全部可以用 MPF對沖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞