【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(3)

965 回覆
56 Like 10 Dislike
呢個 post就應該係VTI>VOO

岀面就VOO>VTI
其實我呢排都好認真諗緊點開槓桿係最好,諗緊1.3倍好唔好
我覺得ntsx呢類野都算幾好嘅starting point
Ntsx + EXUS + AVUV + AVDV
但我都未轉
仲係IMID AVUV AVDV

我最近直頭想攞5%黎學下短炒
回報低過voo
如果有朝一日vti回報反超voo
你見到嘅野就會調返轉
但NTSX得0.9倍stock,我係想>1倍 stock
Diversify程度低啲嘅嘢自然回報就係會分散啲,有陣時高啲有陣時低啲係好正常的

人天生就係近視,QQQ 20年bulls run + 而家AI就吹到QQQ係高風險高回報,明明只係diversify程度低有陣時就係咁啱跑贏,dot com bubble到13/14年嗰期又唔撚見有人吹捧QQQ

你睇下 small cap升咗一個禮拜都冇啲人又開始吹奏IWM,但又唔見啲人一早買定先
AVUV升到好能爽
每日升一大棍
Roll SPY futures 再攞多餘嘅空間補番其他野
但margin d 野要學點管理
唔好再吹奏Avuv等細價股
愈多人買預期報酬愈低
啱啱好係佢爆升前月供咗多一次,啲rebalancing bonus岀哂嚟
Fama 因子公開咁多年
佢後續有篇paper 講過 公開左
因子持續有效
AVGV 食到部分升幅
美債D錢未FREE出黎
入唔夠貨
avuv被連登仔吹奏
而家每個月一股Voo 會否太細膽
月供咗3年左右
其實手頭上有一筆閒錢 但一直只敢攤長嚟供
所以而家都係得40幾股
如果3年前有allin 就好
自己 roll會唔會好煩,我諗住孖展JPY/CHF就算,但咁樣carry trade股災嗰陣好易股幣雙殺

或者股災嗰陣借少少JPY/CHF買股票好了
你放心,應該點吹奏都難啲,你見我每個屌qqq嘅 comment都咁多負皮就知唔會發生,同埋細價股 tail end risk大啲,自然會demand 大啲嘅risk premium

Pension fund呢啲大戶好多時候都會用 tracking error against benchmark嚟評估Fund manager嘅表現,所以佢地為咗保住份工都唔會買啲有機會偏離大市表現嘅嘢,所以都唔會咁易推高股價
三年後又會話三年前有all in就好
直接all in好過啦
買得就要信美國
我剩係得, NVDL就黎趺穿均價, 好彩個陣剩係諗住買預留10%左右既份額去搏下, 出糧繼續全推VTI同小量JEPI賺下加大算
VTI
VXUS
VGLT
VGIT
VCIT
JEPI
NVDL
想問岀面搞咩牙痛咁款,明明呢個禮拜仲賺緊2%
成日都覺得jepi呢啲 covered call etf好雞肋
所以黎緊諗住全力VTI算
債KEEP 10%左右差唔多

年頭有諗過入小型股ETF, 家陣已經開始升, 廢事入了
呢排重思考緊個組合有冇咩野可以改善下, 想加D新興市場, BTC個D ETF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞