【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(3)

965 回覆
56 Like 10 Dislike
回頭是岸,由今日開始月供low cost index fund,五年內包你贏90%專業投資者,廿年內贏99.9%。

常見問題

Q: 點解我唔去day trade炒股炒期貨聽日就發達要等index fund成廿幾年先發達?

A: 因為喺短時間內嚟講,錢就係得咁多,你贏錢就有人輸,個distribution 嘅平均一定係零,然而計埋手續費抽抽插插之後個平均就只會係負數,仲未計你條死傻散高買低賣,仲未計啲大firm有幾打PhD同超級電腦每日就係諗點樣打贏你,所以長遠嚟講day trade必定係跑輸大市兼蝕時間

如果你講唔岀你嘅策略係exploit緊咩 market inefficiency, 啲alpha係點嚟,就不如收手算

Q: 咁係咪月供VOO, QQQ就得?

A: 唔係,VOO同QQQ就只係美國市場,遇着美股未來10年好似2000-2010年代咁打橫行你就仆街。正確做法係買勻全球股市分散投資,咁樣成個地球收皮你先會輸

Q: 過去十年Magnificent 7升到仆街,呢啲公司又唔會執笠前景有咁好點解唔買佢地?

A: 公司前景好唔代表佢就會升,係要公司前景好過大家嘅預期先會升。Magnificent 7嘅股價一早已經反映咗大家對佢嘅憧望,佢要繼續有得升就要一直繼續打破大家嘅期望,咁你覺得有冇可能繼續連續打破多十年?

而實際上過去咁多年真正跑贏大市嘅一直都係小型價值股,超大型股只係咁啱呢十年跑贏大市

Q: 股災點算,股票一定會升?

A: 股災即係減價,坐返幾年美國佬就會搞掂。平時有三至六個月應急生活開支喺短期國債,再加啲中長期國債去hedge返股票就得
終於打撚完個整合 notes啲 essential,有啲 topic吉咗即係未打

https://expensive-middle-c07.notion.site/Common-Sense-Investing-34a9b4a7dd5046e998a5b5bd2122fbd0?pvs=4
推&留名做功課
lm
如果10%現金放 ultra short bond
算唔算90比10 股債比
用Ib 想買英股ETF出左Invalid order price fields,可以點解決?
lm
Ultra short bond例如一個月國債嗰啲多數當現金,同定期道理一樣
未試過,係咪你個 limit price太遠之類,或者你可以過隔離IB用家po問問
好,頭先睇到ib美股可以揀股息再投入,我記得啱啱開戶果陣係冇
簡潔理財建議:

機會成本:畢業後,若股票交易不順利,應考慮指數投資,避免花太多時間進行交易。

自我成長:在工作中不斷進步,並逐步增加投入指數基金的金額。

儲蓄目標:每月儲蓄達到一半月薪時,即可視為向上流動或提早退休的起點。

高風險投資:年輕人可以考慮高風險投資,但不必全力以赴。VOO已經是高風險高回報的投資,不必全身心投入TQQQ。

紀律:指數投資最困難的地方在於保持紀律,而不是初始資金的大小。逐步投入指數基金,克服全力投資的恐懼。
新功能嚟?唔見 email有講,今晚研究下
屋企人退休有一筆大嘅資金
8位數
咁係應該一炮過買vt?
定分段
佢哋仲係覺得依家高位
買VT會有遺產稅
你呢度三個問題嚟

1. 退休人士應唔應該全倉VT?

理論上股票多啲個 rate of financial ruin會低啲,但實際上因為冇人會股災唔panic,尤其係退休人士冇穩定收入會更加驚,所以都係建議保本好啲,反正你八位數又使唔哂。可以股/債 60/40做 starting point做下backtest睇下 max drawdown你頂唔頂得順

2. 一炮過定分段

https://expensive-middle-c07.notion.site/d550e85af58046b2836703eaf45ace68

3. 遺產稅

美股冇記錯超過六萬美金就收遺產税,愛爾蘭註冊嘅etf就唔使遺產税
最近見英股VWRA無遺產稅&收少15%股息稅
見人話英股投資成本會低D
但係條數唔係好明點計 個TWR係點黎?

同埋投資英股真係平D嘅話
推唔推薦將目前嘅VT+BNDW轉去VWRA+VAGU?
我最主要都係想知個TWR點黎
想計下2者之間個成本差距係幾多
正係聽人講平 但係到底平幾多我自己唔識計
CSPX巴打覆你嗰條link碌落去有教stock etf點計爭幾遠,global stock etf應該差~0.3%

bond etf嗰度如果係US government bond 就US domiciled定Ireland domiciled 都唔扣税,但US domiciled嘅etf只要你有填w8ben,IB就會幫你扣定30% with holding tax,到下年發現原來係國債利息唔使交稅先會退返俾你,所以比起ireland domiciled就蝕咗個30%錢滾錢一年咁,同埋冇咁方便。global bond etf就唔太肯定了

虛線即係交稅
無人討論
咁你仲拉post
有咩需要討論直接qqqm+splg月供就搞掂
淨係叫人唔好買qqqm+splg我都講咗成兩個 post,有咩唔使討論
每到月供日上黎蒲頭算 太過simple真係冇乜嘢討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞