【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(3)

965 回覆
56 Like 10 Dislike
我仲未諗到債拎乜嘢

決定咗想
85% MSCI World Index @ LSE ETF
15% 債類 傾向美國國債但唔知揀乜

BTW QQQM唔似呢個post嘅宗旨
15%就7-10年美債差唔多
淨買qqq 等唔等?VA定DCA好
Tldr: 淨買qqq只係beta比較高,large cap growth無論喺理論層面定實際長時間表現都係略遜大市,集中科技股亦增加波動,但係新興科技變成舊經濟一部分之前唔見得預期回報會高啲

https://expensive-middle-c07.notion.site/QQQ-VOO-df1dd4ae552446d789b1e26ebacc977c

【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)
https://lih.kg/CedKuBX
#935 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

VA vs DCA嗰度理論上VA會賺多啲,但好視乎你用咩 parameter,我就覺得冇需要咁煩
又要驚波動,又要想高回報

任何投資就預左有風險啦,又要想100%安全

直接Voo啦,SP500 都驚

不如定期啦

後生就進取入QQQ

驚就VOO,夜晚訓教數錢啦,你驚美國破產?
又要想高回報 100%安全
qqqm+splg

呢個組合其實算完美

又可以防守,又可以進攻
唔買QQQ應該買動能ETF?
建議你搞撚清楚少少啲嘢先,高波動唔等於高預期回報,而係調返轉,高預期回報會通常高波動

家陣就係講緊QQQ高波動但冇更高預期回報

同埋我從來冇講過投資冇風險
唔同嘅嘢嚟㗎喎,唔買QQQ咪買VTI/NTSX,想更高風險咪少部分倉位UPRO(雖然我個人唔太鍾意呢類daily reset LETF)
見到有人話可以用長年期債黎降低債嘅佔比但唔知實際點操作
你叫人唔好買晒Voo
但個post 入面叫人指數化投資
backtest 完 vti 咁多年黎都係跑輸voo
糾結 vti 定voo
VOO ~ 85% of VTI, 兩者係幾乎一樣嘅嘢嚟,近十年咁啱 large cap 表現好過大市~0.6%咁解
是有啲咁嘅嘢,視乎你想幾進取,股票越多就越少位擺債券去 hedge ,所以要長年期啲嘅債券去放大個債券效果,或者槓桿短債
留名學嘢
槓桿短債 有冇人玩開TYA/TUA
積極研究中
我諗真係得bogleheads.org啲人先會研究呢啲
大家記住
長期投資最重要係紀律

紀律>心理偏見>策略
佢有個thread講stock/bond allocation再點leverage
成60幾頁長到on9
Hedgefundie?
lm
我買左VTI唔買VOO
點解你哋忽略左VTI🤔🤔
之前聽講VOO都係有人為選股
唔係完全被動, 最後先揀左VTI
你哋係指咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞