【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(3)

973 回覆
59 Like 10 Dislike
係到講expected return會太長,如果有時間,不如你參考下:
https://greenhornfinancefootnote.blogspot.com/2007/11/how-to-estimate-stock-returns.html?m=1

當然我都想有成10%以上咁多,但想講用一個咁樂觀既數字去計劃將來,呢樣值得考慮下
我自己會擺啲去日本、印度

其他咩大中華、歐洲就不了
比起港股/主動投資絕對夠,放眼全球幾十年既,唔夠
佢2007年寫,但結果呢15年retuen仲好過10%….

所以…邊個知?

歷史唔可以完全反映=阿媽係女人,但唔參考歷史仲有咩可以參考?
歷史當然可以參考,你見佢盈利數字都係參考歷史。但想講既係參考之前要理解背後係點黎,歷史數據有咩地方唔適用,可以用一個點樣既脈胳去反推未來預計既數字,而唔係單單直接copy一個過去既數字。人地正正係拆解歷史回報係點黎,點解要未來既公司維持以前既盈利高增長同咁高既估值,唔係一個理性既做法
事實上美國最top果堆公司真係年年賺咁多錢,有咁高增長….吹咩……

未來20年都睇唔到有咩威脅到佢地位

2007果陣都可能有中國上嚟阻礙美國,而家……
唔夠嘅意思係唔夠大包圍、定係VOO未來幾十年信唔過
voo信唔信得過我唔知,但全球投資一定比單一國家信得過。上面應該有師兄/po主寫過下。事實上全球股市market cap係慢慢轉變,百幾年前英國係最強,而家係美國,未來係咪持續唔知,但全球投資可以保證你留住最強,呢點同全市場既index fund係同一邏輯
呢樣係投資迷人/煩人既地方,bad strategy/expectation可以有good outcome,反之亦然。但面對未來,應該冇人想用bad strategy去搏good outcome
VT 表現麻撚麻…一定唔係最強

有無邊隻ETF 只集中於全球最強嘅企業?

唔想投資落啲垃圾市場拖低表現
我覺得美國唔掂,全球市場表現都唔會好得去邊。所以揀啲指數係要有優劣淘汰
我覺得美國唔掂,全球市場表現都唔會好得去邊。所以揀啲指數係要有優劣淘汰
直接槓桿
借私人貸款或者margin

信美帝
有咩不智,除咗槓桿或者孖展都諗唔到點樣再進取
長揸係唔應該擺行業龍頭或者行業ETF, 呢個完全唔關進唔進取事
預測未來好撚難的,仲未計sequence risk呢家嘢,所以你都係保守啲計同計劃,之後賺得多過你嘅預算就當bonus
一定唔係最強就一定,但可以確保一定係任何時間都比較top。以去除sequence risk同增加safe withdrawal rate嚟講就一定係其中一個最好嘅辦法
英雄所見略同,bad strategy = bad expected outcome 同large spread of outcome,但由於未來有可能嘅結果係一個分佈,基於 large spread of outcomes 因為運氣發生比good strategy 嘅expected outcomes 一啲都唔奇,尤其是係timeframe唔夠長嗰陣
全球分散問題可以睇返呢度,做埋因子分散就更好

https://expensive-middle-c07.notion.site/vs-e64fe5995f59424d87d6feec70183cff
點睇FFLC

https://etfdb.com/etf/FFLC/

expanse ratio 0.38% 勉強可以接受?
即係 keep住買龍頭同嘗試買下一隻龍頭?係唔清楚佢地個 methodology之前, sounds like they’re claiming the impossible
多謝樓主
睇完之後,覺得SPLG再加隻ExUs都基本上穩打穩札,可以繼續相信美國佬又可以cover到橫行嘅sequence risk
ExUs 係邊隻?
本來全球就已經有六成美國,如果你想可以再透過VTI:VXUS比例 overweight其中一邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞