《繁花》中國爆紅 香港人不埋單收視率奇慘

242 回覆
223 Like 10 Dislike
我覺得唔關背景事
美劇背景夠係美國啦 都一樣多人睇
兩個字: 中國
Yes
真, 無睇真係已為民初上海
原來係國產007 背景先啱
真係平行時空打飛機片
其實年頭已經好多kol出片講,係tvb諗住食埋個勢
最多人講應該就係年頭個時啦 要睇就一早睇晒家陣上個網好難咩

而且黃大導啲野 班師奶都唔睇嘅 本身時間就錯左 仲要對象都錯埋

當年新一代中國人的希望
CCTVB仲未知道自己定位
89年上海學運規模唔係好大, 相對北京上海學運叫做和平收皮, 六四之後鎮壓都當係冇人敢出聲
絕對唔係偏見 亦唔係歧視
支那電影假到好離譜,尤其近呢10幾年
人物造型化妝係最大漏弊, 其次係服裝配件
燈光又係,全部金光燦爛,古裝戲先至離譜
我主要係指90 年代的人民衣著
即使係著西裝, 都帶一點樸素
唔似套戲入面chok 到離晒地, 以為係20,30 年代夜上海咁樣.
三個字: 假大空
就係支那依十幾年的寫照
不如你都係睇下以前啲舊相同舊紀錄片, 94年上海有錢人著衫, 上海人就係講面子, 冇錢都要充, 有錢咁加要充, 90年代我住公屋隔離屋就係上海人, 屋邨仔個老母成日著皮草電髮, Dior 眼鏡
睇得出
王「大導」講面子講到扮天龍人唔肯俾套戲配廣東話添
lm
上海人優越感囉不過上面巴打話繁花入面啲服裝唔啱時代就點都唔正確,唐嫣入面成日著嗰件 trench coat, 就係原著作者老婆以前90年代著過留低

上海佬900蚊一件夢特嬌 Tee都係咁買, 你擺喺而家都屬於高價貨
明明第一季收得都唔買

Disney +贏晒
好明顯係軟對抗啦
嗰個係亞視,佢兩套無線都仆街
你有病,2046擺到明
你個文盲學人講電影,唔怪得繁花呢啲劣嘢都buy
其實呢套劇唔係香港人不埋單,只係唔埋 tvb 單。
屌你
你有冇睇過繁花?入面啲衫邊係你圖入面咁?
入面風格真係民國嚟㗎
胡歌西裝armani贊助都係經典英式, 爺叔著中山裝, 汪小姐咪90年代辦公室套裝, Trench coat 係作者老婆90年代著過留低拎咗嚟做戲服, 玲子啲chanel/三宅一生專登係做返80年代尾/90年代初嘅款式, 李李嗰啲浮誇豹紋, 晚裝全部都90年代初款式

髮型啲大波浪燙頭電髮, 完全係90年代初流行款式

你想點樣民國呀, 一件旗袍都冇喎
無配音邊撚個會睇呀
班北上C奶團啲普通話
講完自己都聽唔明啦
點樣民國上海, 你講

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞