《繁花》中國爆紅 香港人不埋單收視率奇慘

242 回覆
223 Like 10 Dislike
Marvel
原著個背景係文革,已經係為咗維穩而改咗好多,假係正常
呢個教訓好撚大,王家衛唔該反省下,劇集同電影真係兩回事。劇集嘅話,大家係期望你講故事!
故事 > 其他所有嘢
利申,超鐘意王家衛嘅電影
路易16俾人送左上斷頭台
科幻
建議用國安法調查邊一個軟對抗
啲師奶同事都話冇廣東話睇左成集都唔知佢做乜鳩
之前無線都試過播d 大陸播完嘅劇
收視都無咁慘
再講如果真係咁好睇,班師奶呀婆fans 唔會介意睇多次

所以佢今次敗筆一定冇用廣東話配音
屌,咁無撚拍呀嘛!!!
(雖然係啱啱改革開放,叫文革剛完)
香港資訊又未封鎖,大家知真實係點,昆到大陸人,呃鬼到外面啲人咩。。。?
Netflix套三體改編得幾好。原著好撚麻麻,文筆好差,仲超多錯別字。Netflix大改,改到升華哂。文革嗰部分拍得真係好,夠true
之前無線都試過播d 大陸播完嘅劇
收視都無咁慘
再講如果真係咁好睇,班師奶呀婆fans 唔會介意睇多次

所以佢今次敗筆一定冇用廣東話配音
其實年頭睇撚完, 要紅都紅完啦, 隔半年乜撚都out啦
王家衛不嬲都唔係講政治架啦, 同埋繁花電視劇主要係講93至94年呢段主要時間, 只係間唔中flash back返80年代同埋小量70年代末期
你認真 有咩教訓
香港收視who fucking care
香港爆紅 大陸唔紅先係教訓
大陸紅就成功啦
咩年代
仲有人睇免費電視台
其實係咪爆紅我都好有疑問
香港師奶都睇唔明嘅話
大陸師奶 農村人點會睇得明
Tvb得上海話版同普通話版啵
係無配廣東話

Tvb有上海話 同普通話版
春光乍洩係王家衞對97嘅睇法不嬲唔講?
乜話? 背景係民革?
我仲以為係3,40年代,咁就更加『假』
民革時期支人個個窮, 人人擔心被批鬥, 灰頭土臉 無啖好食
但劇中人除咗濃妝艷抹之外,個個華衣美服西裝筆挺...咁騎呢嘅?!
大陸邊有爆紅
個教訓應該係比tvb 唔好鳩買大陸劇
套野大陸紅都夠啦
咪又係啲學者影評話乜乜97大限,黑超佬從來都冇講過, 係啲人自己解讀
唔好人噏你就噏啦, 電視劇版係講緊93至94年
仲信 收視率嗎
仲要係 TVB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞