《繁花》中國爆紅 香港人不埋單收視率奇慘

242 回覆
223 Like 10 Dislike
On9要睇既人上煲劇網睇曬啦,tvb遲過人仲要無配音
不如炒咗曾志偉啦
廿年後應該就會爆紅既
人哋年頭播 你年中先播 想睇一早睇哂
面對《繁花》劇集主演的粉絲爭辯說「畢竟《繁花》已經在內地播出了,讓它在翡翠台再次播出還能有幾個收視率啊」,有網民拿最有可比性的電視劇《天龍八部》進行對比。

《天龍八部》同樣是大陸先行播出的電視劇,也是TVB的外購劇,其收視率分別是:17.9點、16.4點、17.7點、17.8點、18.1點、19.5點、19.2點,平均19.5點。即使該劇的收視率創造了翡翠台去年倒數第二,但也比《繁花》10點出頭的收視率高出一大截。
楊佑寧做喬峰嗰套垃圾??
好似話對比之前嗰套倚天屠龍記,又係大陸先播TVB買入再播,但係人哋都算收得⋯⋯所以證明題材重要過導演
繁花:故事設定在90年代的上海,描繪了主角阿寶(胡歌飾)在改革開放浪潮中,從平凡青年成長為商界翹楚的過程。

天龍:金庸唔使多講

劇本都差天共地,一個係經典,一個係中國式ff打飛機劇情,點可以拎來比
無聽過做皇帝會俾人炒
香港愛國愛港份子仍然有戀殖抗中心態

要好好整治
禁止7:30PM打後播粵語節目
主要係無人睇tvb,佢做咩我都唔知
啱啱擸過trailer,2個字評語『好假』
男主角唔知整容定乜成個鬼佬咁,男人老狗搽晒厚粉
神態極唔自然 成日擺出個我好型嘅款, 造型和表情都極浮誇
還有 女演員全部無懈可擊的厚粉红唇, 場景好似睇科幻片咁
『上海灘』好睇過佢成條街,當年發哥豐神俊朗 完全冇整容
上面咪仲有董事局呀黎生呀許生嗰啲
點都要搵人做代表打靶,識唔識㗎
係囉
做咩唔睇電視
係咪軟對抗
使唔使打定999
有慶餘年唔買,買套垃圾
佢啲場景不論日頭夜晚,室內定室外
啲演員塊面都會反晒光
啲演員演技、服飾同場景都極造作
然後啲畫面明明可以一個鏡頭影晒,硬係要飛來飛去咁影
垃圾黎
係,記得之前又係有套大陸劇吹到必睇,又係仆直,當年仲要出導讀,最後仲要串啲人唔識睇戲,伸利,我無正式睇,但見到一個行軍場境啲人個個上晒粉,件甲磨到反晒光真服左佢,我係和平嘅現場都無佢地咁企理
普通話配音做乜要係TVB睇先?貪你有廣東話廣告?
啱啱擸過trailer,2個字評語『好假』
男主角唔知整容定乜成個鬼佬咁,男人老狗搽晒厚粉
神態極唔自然 成日擺出個我好型嘅款, 造型和表情都極浮誇
還有 女演員全部無懈可擊的厚粉红唇, 場景好似睇科幻片咁
『上海灘』好睇過佢成條街,當年發哥豐神俊朗 完全冇整容
係,記得之前又係有套大陸劇吹到必睇,又係仆直,當年仲要出導讀,最後仲要串啲人唔識睇戲,伸利,我無正式睇,但見到一個行軍場境啲人個個上晒粉,件甲磨到反晒光真服左佢,我係和平嘅現都無佢地咁企理
真,支那無論電影與電視劇
全部一個字評語『假』化妝造型全部得啖笑
武俠片先至笑死人,冇個識打,全部特技烘托
幾年前有部血滴子, 全部特技嚟,老母話睇到火滾
因為老母有邵氏血滴子DVD(陳觀泰嗰部)好睇過N倍
唔知有無記錯,個背景音樂仲要係交響樂,你用番二胡啦大佬,成個畫面都同你講個世界好假,好難投入,故事幾好都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞