《繁花》中國爆紅 香港人不埋單收視率奇慘

242 回覆
223 Like 10 Dislike
宮廷劇都可能有師奶睇既
原著個背景都唔係完全文革啦, 係分別講70,80,90年代, 黑超佬純粹係拎咗啲人物名稱同埋少量情節, 原著係男男女女345p搞埋一堆, 又強姦又做雞又二三四奶又有人妻綠帽又sp, 王家衛將佢改到全部都係純愛
香港人唔識貨
90年代頭咪都係窮,個個仲踩緊單車
上面話係就係
散播假消息
套戲最後連鄧小平都出埋都叫啲人自己解讀係啦係啦藍色窗廉
呢個原著反而有興趣想睇
佢講緊上海灘最富裕起來嗰班人即係王家衛自己家庭入面班留喺上海嘅阿哥家姐阿叔, 所以呢套嘢其實係王家衛給上海的情書, 呢套嘢得上海人同埋附近一帶打曬飛機, 班東北佬睇完都話冇feel因為當年佢哋窮到痴線
王家衛改

定係過廣電送審之前啲黨性顧問自己改
男主角唔知整容定乜

佢當年出嚴重車禍毁左容(佢助理死左)係整過
係啦係啦王家衛一定係黃啦 ,最撚憎中共好冇, 黑超佬不嬲都係abcd四角戀,婚外情, 佢講來講去都係人嘅感情羈絆
岩啊 個個崇英戀殖
普教中啦
老實真係對大陸打飛機戲冇興趣
如果係王家衞拍誠哥傳講點喺英治香港成為亞洲首富就唔同
係tvb睇外購既唯一動力係有粤配
但你唔撚配
軟對抗
王家衛梗係識玩啦, 本身繁花 婁燁 都想拍不過佢肯定過唔到審又係拍完跟足啲男女345p , 然後偷雞拎去去康城
你一係就直接播上海話,一係就廣東話配音
仆你個街,普通話黎ga? 屌你

不過依套戲都係睇三個女人
肥嘟嘟的辛芷蕾最有女人味
唐嫣成40歲,但估唔到演到有少女味
玲子真係演到好上海女人
辛芷蕾就係東北婆,黑龍江人。佢話當年佢記得萬元戶已經好勁。但黃河路班老闆娘,一日「流水帳」已經超過一萬元
因為全部都係上海人演員馬伊琍啲上海話仲正宗啲, 唐嫣啲上海話已經練過不過就有啲洋徑濱味
冇配音都唔知佢播主台做乜
慶餘年佢之前又識配
其實都唔知講乜9
仲要舊上海嘅繁華開放正正就係比支共扼殺
講豆腐花或者會睇下嘅
劇組搵d配角係直接從上海戲劇學院的contact list打俾d人,問佢地識唔識上海話,識就叫佢地黎casting

https://b23.tv/koe3tek
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞