《繁花》中國爆紅 香港人不埋單收視率奇慘

242 回覆
223 Like 10 Dislike
應該搵時間再重播
凌晨 2-3 重播前日
凌晨 5-6 重播尋日
當日 11-13 連續重播前日同尋日

平時啲劇都搵特備節目硬推,今次三色台唔夠落力呀,竟然要強推,點解唔推到盡
廣東話都冇係咩意思先
支那狗死開啦
技術上係丞相
係炒得既
90年代初上海根本冇大家想像中咁窮
一部分人已經富起來, 民國年代上海灘全部都係影視作品中虛構出來, 40年代上海灘連電都都好緊拙

未撚再講淨係tvb冇人睇
好似講撚到其他電視台好撚高汁
一早講撚咗幾多間電視台都冇撚用
支那明星就算冇撞車都整容
連喺支那搵食嘅香港藝人都跟風
未播都講王家衛作品唔係Tvb班觀眾會睇嘅戲
其實有無諗過
收視唔係佢想要嘅嘢?
依家拍一套蝕一套, 分分鐘鐘買繁花佔幾星期Air time 幫佢蝕少好多?
為咗Cut cost,逐步Cut晒本地製作,變成同以前亞視一樣,最後得返播大陸劇
BTW 今年TVB好似會止虧為盈
講真,大部分支那人依家都仲係窮
好多農村窮戶仲係爛身爛勢 無啖好食
中國嘅城鄉經濟差距根本就勁撚大, 到而家都係, 但王家衛係描寫90年代最撚有錢嗰班人, 你同窮撚到西個班人比梗係心理偏差嘅大, 同時間有另一套講東北90年代嘅劇, 都係爛身爛勢, 餐搵餐餐清, 捱住肚餓

所以好多人都屌繁花鳩噏,邊咁撚有$, 事實上上海發左達嗰班真係有, 大把紀錄片舊相片都睇到, 唔明點解係要屌鳩王家衛
:當我走喺黃河路嘅時候,我見到嘅。係香港
關乜事,從來香港就無討論過呢套劇
上次何伯單野都睇得出仲有好多人有睇tvb
冇粵語配音洗鬼睇你
TVB自己唯一賣點都冇埋
洗乜睇佢
上網去tecent 睇d色靚過tvb 一千倍

佢果d廣播色浪費晒畫面
有撚病套戲佢加咗自己對97嘅睇法,關咩黃唔黃,反唔反共事?先入為主上腦喎你條柒頭
我見好多kol都有講
大台主要觀眾係老野C9 倚天同之前射鵰易明又大路咪有人睇 繁花呢啲要睇一早睇曬 啲老嘢睇q得明黃家衛咩
的確係,唔理繁花拍得好唔好, 其實已經好通俗, 但係仍遠超班廢老同師奶理解力
你攞科幻片黎比較

不如話啲時裝片個個又chok又豔
我老母忠實觀眾都頂唔順轉台睇周國賢
依家電視都有得上網睇
仲邊有人睇TVB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞