立法會議員 : 數據指考IB較DSE易得高等級, 基層考DSE, 有錢人考IB, 阻礙貧窮學生向上流動。

147 回覆
159 Like 19 Dislike
咁可以點改善
On9,一個係國際試、另一個係地區公開試,咁都有得格硬比較外國人材數目
你咁講,IB嘅難度實過大陸高考同印度公開試啦
要睇藥房個market點,聽講有啲連鎖係每隔幾年先有opening
考個全球通行既IB有咩問題先
同IB比較相形見拙咩?
我做補習, 家長有少少錢我都同佢講讀IB學校
唔通到時要出國留學同你玩分數轉換
你5**鬼有人識咩
其實立法強制保障localised專科要至少收8成jupas + local degree holder已經得
淨返嗰2成由班IB/GCE/外國degree holder慢慢爭

如果咁做,我諗為咗入med school 而揀IB/GCE/去外國讀degree嘅人會少好多
學美國將專科轉3-4年制master/doctorate

中學主力soft skills + ECA

UG主力 探索將來career,同埋為將來條path做準備

PG就真係career
專科master/doctorate = 出嚟做practitioner
MPhil-PhD = researcher / industry R&D
會唔會誇張咗?
你話能力得27-28分經IB入醫科我仲會信你
咁肯升中分番開男女隊未?
你以為3223點解要轉成334,未到47年就要統一高考
考過CE AL DSE一世都感受唔到IB

利申 感受唔到
原來樓上成堆on9
不如取消DSE,全世界考IB啦
DSE 狀元係閣下口中變成職訓校學生
而家咪已經八成jupas
不過你拎IB個分爭剩低兩成位已經好易入
MBBS收超過一半non JUPAS喎
non JUPAS入面仲要大部分都係IB GCE
有錢當然易讀啲,正如打機課金都易打啲
或者同蘇樺偉咁上下,殘奧跑步金牌羅
都算係跑得快,不過殘奧
收左你入去mbbs讀唔掂都無意思
mbbs唔係入左就畢到業,每年考試materials疊起來幾呎厚
以前都識拔尖入既留班兩年,爭少少要退學
實際係有個學術標準到唔到就係到唔到架啦
高考呢
無讀國安法 憑乜野可以低分入學
大把走IB 同GCE AL 後門咪讀mbbs 讀到留班
要公平就學日本咁神校神科自設入學試,大家考同一份卷就最公平
一係就直程禁止所有非本地考試既學生去入讀專業科目,變相以DSE做唯一收生標準
一路都係啦
以前讀某傳統名校
d成績麻麻地既同學去考GCEAL都拎到幾條A 返黎
呢班如果考DSE都係DSE best 5 25分料
入u選擇一定多好多
仲有就係唔驚中文炒車已經著數好多

ib果班唔講啦
f3前有勁有廢
出到黎全部接近滿分
但有3年冇一齊讀冇得比較
唔排除讀完ib突飛猛進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞