立法會議員 : 數據指考IB較DSE易得高等級, 基層考DSE, 有錢人考IB, 阻礙貧窮學生向上流動。

147 回覆
159 Like 19 Dislike
CLS
A* 咁容易攞到
以前既年代唔興考IB, 其實係好易做comparison
將啲傳統名校以前既成績同IB 成績做橫向比較,就知IB 係咪易啲出狀元
2021年疫情IB 剩係香港都有130個狀元
因為一直有班人話DSE太淺,淺過以前CE/AL,個個高分入大學仲得了之類
幾年前嘅高登/連登仔都係咁講
點知原來外國仲鬆手
呢個係共業黎
爛grade問題CE/AL已經存在
唔係DSE先開始
Ib 好似係外國野啵
點解要考
事實上IB就係淺到仆街
IB拎5嘅去考DSE唔會合格

利申 幫人補IB
醫科oversupply咪好似當年HA出肥雞餐送人走
FG實習完就移民/轉行,連專科trainee位都冇
私人市場又唔請GP

既得利益者絕對唔會比藥劑嘅現況出現喺醫科度,咁樣會拉低哂醫生人工
IB topic範圍闊,同埋curriculum全面啲

DSE想學IB,但係連SL HL都冇
仲有一堆學校玩學科綑綁,自由揀科都要睇學校資源
咁不如學上面咁分返文理科,起碼比較standardised
然後將個課程focus喺depth,咁大學咪唔會屌鬼囉
睇過啲外國DSE要求我懷疑咁多年嚟都冇人經過DSE去外國讀,試嘅人都冇
好似之前個個話外國唔收公社科嗰陣啲人話有間嘅要求其實停留咗係AL年代
鬆唔鬆手同課程深淺係兩回事

課程淺可以比得緊
課程深亦可以比得鬆
係香港特登壓grade,等班既得利益者可以保持優勢

喺班人嘅角度睇,我本身課咗金,如果唔易爭贏local出嚟嘅人,咁課金嚟有咩意思
啱,考IB全部係間碟,準備投靠老美
而家藥劑畢業洗唔洗乞食?
遲早學佢地玩續分計
何不食肉糜
人地學位多,大學多
分級太細反而唔公平

會變左某堆地區有教育優勢的話
(鄉村地區對城市地區)
好容易壟斷名校學位

但香港地方細
地區教育優勢相對唔明顯
(名校雞校出去補習其實都係補果堆咩sir咩sir)

你轉DSE 2成人有A
變左分唔到學生高低
派位會仲有問題

不過讀IB考香港大學擺明食曬兩家著數
不嬲都係有錢人保護下一代既遊戲玩法黎。
資源多過你,同你玩同一個遊戲都唔一定必贏。
直頭同你玩唔同遊戲,贏硬你。
報番一般學科,考ib gceal 直頭瞓住入,肯俾心機睇下入唔入到神科姐。
階級復制既第一步。
呢個情況持續咗二十三十年啦
呢位ching 就清醒啦
好多名校考IB得精英班先有得讀
剩返低果啲廢J先考DSE
諷刺既係入到大學IB 同DSE 畢業率無大分別
先前連燈都唔少post講過大把人靠ib屈分
都係推唔起

香港人係利益前,沒有人是清高的
出聲嘈只是因為無得分
「若以全球考生計算,在IB試考得H7等級的佔7.7%」

啫係同DSE 5* 加5**差唔多

H7同5*差唔多程度,的確係易啲既
我都係DSE雞
in general,我都覺得同我同科嘅IB人冇咁熟書(不過soft skills贏返DSE雞)
但講到DSE best 5 20 ~ IB狀元
就真係誇張到一睇都知唔make sense
例如過關排隊
香港人興一家五人一人排一條
邊條快就全家衝去打尖

運動員唔埋大台堆無出戰權, 而香港家長只會諗點行內線

香港人就畢業搵工/搵學校興去大型教會r 幫手...完事就潛水

所以係香港講改革係浪費時間,你制度更不義更畸形係普遍香港人最想要的,因為操作空間大
原來dse 難咁多架
咁點解外國咁多專科人才都係考IB 唔係考dse
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞