立法會議員 : 數據指考IB較DSE易得高等級, 基層考DSE, 有錢人考IB, 阻礙貧窮學生向上流動。

147 回覆
159 Like 19 Dislike
雖然係考古文獻,但係都值得關注
應該要全港禁考IB
A level再易過IB個個英國讀完sixth form輕鬆返黎香港讀med
24.1%對返fse只係攞到level4個對比係僅僅入到八大會入到神科嘅差別
仲葉建源?
香港派hon派grade係全世界最嚴最難,多得啲教授唔少。所以香港畢業生國際競爭力好低,分數比人夾硬拉低,好多得返係香港搵工一條路。
香港third hon去到英國都有second up/first hon,香港gpa 2去到英國至少有3。
表入面IB係計香港考生
噉香港考得IB嘅應該都係名校+有一定資源
冇得直接比

唔係話IB冇unfair advantage,只係話個advantage應該未至於咁誇張
全民IB 不如
你貼你張4A1B成績表未
學位有得咁多,咁計法=如果入到大學就自由揀科,抽到咩科讀就全靠jupas運氣,咁仲衰
屌,有仔女既唔怪得個個都移民
高官仔女考IB
你班窮撚傻仔考dse
咁點
而家可能係,但以前唔係
所有時期既IB 狀元數目都遠高於HKCEE, HKDSE
係好明顯睇到既
佢哋唔想收dse係因為家庭背景問題
考得DSE都睇你家庭係咩背景,平時群開啲咩人
佢地不嬲都唔想醫科市井化
俾啲公屋撚搞到烏煙瘴氣
用IB同DSE考個同一個grade嘅%嚟比
就好似拎傳統名校攞星嘅比例同全港嚟比咁

連登好多人考得差就賴呢樣賴嗰樣
而且呢個世界就係咁唔公平 比你統一到個試又話有啲人一出世家境已經好好可以專心讀書補習

利申 考DSE
冇問題㗎,咁我咪去英國考完再報香港大學
呢班人好多讀讀下唔係quit 就留班
計HKAL班人應該C都未必有
以前AL係14分以前既人先讀
人數已數等於成個DSE人數

宜家入U真係有手有腳都有offer
香港嘅大學應該只認dse
咁點
DSE執柒咗佢全部人考IB?
仲玩支那野咩,太多支那狗,就嚟國際唔承認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞